7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 1:48
No menu items!

Ziua 47 de război. Forțele ruse se pregătesc pentru un nou asalt în est. Zelenski: „Ne pregătim, vom răspunde”

spot_img

În cea de-a 47-a zi a războiului, airenele antiaeriene au răsunat în aproape toate zonele Ucrainei. Serviciul militar de informații al Marii Britanii a avertizat că forțele ruse se regrupează pentru un asalt în est. La rândul lui, Volodimir Zelenski le cere ucrainenilor să se pregătească pentru atacuri și mai puternice. Explozii au fost în Nikolaev, oraș în sudul Ucrainei, oamenii spunând că sunt cele mai puternice deflagrații la care au asistat de la începutul războiului. Bilanțul morților în urma atacului din gara Kramatorsk a crescut la 57 de persoane.

Volodimir Zelenski le cere ucrainenilor să se pregătească pentru atacuri și mai puternice ale rușilor.

El a dat și o replică propagandei ruse despre crimele de război din Ucraina. Ei dau vina pe noi pentru crimele pe care le-a comis armata rusă. Lașitate de sus până jos, spune liderul de la Kiev.

„Trupele ruse vor trece la operațiuni și mai puternice în estul țării noastre. Dar ne pregătim pentru acțiunile lor. Vom răspunde.

Ei spun că nu au comis crimele din Bucha, ci noi. Pun lovitura de rachetă de la Kramatorsk în seama noastră.

Armata rusă a mințit că, după mai bine de șase săptămâni de război, nu a lovit niciun obiectiv civil! Știți de ce? Din lașitate. Totală. A tuturor. De sus până jos. Când lașitatea crește, se transformă într-o catastrofă.

Când oamenilor le lipsește curajul să-și recunoască greșelile, să-și ceară scuze, să se adapteze la realitate, să învețe, se transformă în monștri.

Și când lumea îi ignoră, monștrii decid că lumea este cea care trebuie să se adapteze la ei. Ucraina va opri toate astea”, a spus Volodimir Zelenski.

Bilanţul morţilor în greva gării din Kramatorsk a crescut la 57 şi 109 răniţi

Bilanţul morţilor în greva gării din Kramatorsk a crescut la 57 şi 109 răniţi, spune administraţia militară regională din Doneţk

Şeful administraţiei militare regionale Doneţk a declarat, duminică că numărul morţilor în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra gara din Kramatorsk, Ucraina, a crescut la 57, potrivit CNN.

„La ora 11 a.m. astăzi, 10 aprilie totalul este de 57 de morţi, 109 de răniţi”, a spus Pavlo Kyrylenko.

”Cei cu răni uşoare au fost eliberaţi pentru a merge acasă, cei grav răniţi sunt transportaţi în regiuni sigure şi li se acordă ajutorul necesar”, a mai spus oficialul.

 Noi tragedii ies la iveală în satele eliberate de sub ocupația rusă

Pe măsură ce trupele ruse s-au retras în zona de est a Ucrainei, tot mai multe orori sunt descoperite în satele eliberate, relatează BBC. În jur de 1.000 de oameni trăiau în Andriivka, undeva la 60 de km de capitala Kiev. Cel puțin 40 au fost uciși de armata rusă.

Satul a fost devastat, clădirile sunt acum o ruină. Anton Ischenko tocmai împlinise 23 de ani când a fost luat de-acasă de soldații ruși, sub amenințarea armei.

Familia i-a găsit trupul neînsuflețit o lună mai târziu, odată ce trupele ocupante s-au retras.

Trupul era atât de mutilat încât nu l-au putut identifica decât după haine, transmite BBC.

„Poate dacă ar fi plecat să lupte în altă zonă, s-ar fi întors aici întreg”, spune mama lui, Tetiana, plângând.

„Când soțul meu le-a spus rușilor- luați-mă pe mine în locul lui- rușii au îndreptat armele spre el. Mergi acasă sau vă ucidem pe amândoi”.

Satele și orașele devastate din zona Kiev și Cernihiv, de unde rușii s-au retras, sunt locurile de unde autoritățile strâng probe privind crimele de război comise de Rusia. Andriivka se alătură unei liste în creștere, după masacrul de la Bucha sau Irpin, prezentând urme ale atrocităților armatei ruse care a vizat în mod deliberat ținte civile.

Rusia ar putea folosi muniție cu fosfor în Mariupol

Rusia ar putea folosi muniție cu fosfor în Mariupol, unde luptele s-au intensificat, avertizează ministerul britanic al apărării în ultimul raport privind războiul din Ucraina, amintind că rușii au făcut uz de acest tip de arsenal în regiunea Donețk.

Britanicii spun că armata Ucrainei a reușit să combată mai multe atacuri ale rușilor din zonele separatiste din est, Donețk și Luhansk, producând mai multe pagube trupelor Moscovei- tancuri, echipamente de artilerie și blindate.

Ministerul Apărării de la Londra afirmă că utilizarea rachetelor neghidate de către Rusia face să crească riscul unor victime în rândul civililor.

Noul comandant al operațiunilor ruse în Ucraina e un „călău” care a provocat haos în Cecenia și Siria

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Aleksandr Dvornikov, un general cu experiență de teren căpătată în Cecenia și Siria, la comanda invaziei din Ucraina. Generalul locotenet în retragere Mark Hertling a vorbit la CNN despre semnificațiile acestei numiri, în condițiile în care războiul din Ucraina a fost până acum un eșec pentru Kremlin.

„E interesant din punctul de vedere al procesului de control și comandă. Dvornikov e un general rus tipic. A fost mobilizat în est, în centru și în sud și a urmat calea obișnuită pentru militarii ruși de top: comandă de infanterie, școlile militare obișnuite. Interesant este că a luptat în războiul din Cecenia și a fost primul comandant rus în Siria, la începutul implicării Rusiei în această țară”, a spus Hertling.

„Dvornikov are multă experiență cu genul de acțiuni pe care le-am văzut în ultima vreme. Acum este comandantul districtului militar de sud, ceea ce înseamnă Cecenia, Daghestan, Osetia de nord, Crimeea, așa că știe bine zona. Modul în care a condus operațiunile până acum i-a adus multe medalii, unele date chiar de Putin”, a continuat generalul în rezervă.

„Dar a fost și tipul de călău care a dus campanii în care au existat multe atacuri împotriva civililor, a distrus infrastructură civilă, a provocat haos atât în Siria, cât și în Groznîi. Acesta este omul care trebuie să livreze rușilor un succes militar înainte de parada de 9 mai din Moscova. Dacă va putea sau nu să facă acest lucru e cu totul altă poveste, pentru că nu are foarte multe trupe pentru a executa operațiunile din est”, a mai spus Hertling.

                                                                                                                   Adina Silav