32.4 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 19:10
No menu items!

FOTO/ Ziua 36 de război. Forțele ruse încep să se retragă din Cernobîl. Moscova anunță o încetare a focului pentru evacuarea civililor din Mariupol

spot_img

Forțele ruse au început să se retragă din Cernobîl și de pe aeroportul  din Gostomel, a anunțat Pentagonul. Moscova a anunțat o încetare a focului, joi, pentru evacuarea civililor din Mariupol. Ucrainenii se pregătesc însă pentru noi asalturi rusești în estul țării.

Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a indicat un înalt responsabil al Pentagonului, notează AFP, citată de Agerpres.

Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de Kiev, iar „Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziţioneze, părăsind Cernobîl şi mergând în Belarus”, a declarat presei acest înalt responsabil care a solicitat anonimatul.

„Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii”, a adăugat el.

Aeroportul militar Antonov din Gostomel a fost atacat de forţele ruse la 25 februarie, a doua zi după declanşarea invaziei Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai spus că „mai puţin de 20%” din forţele ruse a căror înaintare asupra Kievului a fost blocată de rezistenţa ucraineană „încep să se repoziţioneze” în direcţia Belarusului.

Oraşul ucrainean Irpin, distrus pe jumătate

O jumătate din oraşul ucrainean Irpin a fost distrusă, potrivit primarului Oleksandr Markuşin, citat de CNN.

„Putem vedea că  50% din oraş şi infrastructura critică a fost distrusă, iar molozul nu a fost îndepărtat încă”, a spus Markușin.

Recent, forţele ruse au atacat oraşul Irpin, dar acum acesta se află sub controlul ucrainenilor, întrucât forţele ucrainene au ripostat, a afirmat primarul într-un interviu pentru CNN.

El a arătat că, în ciuda luptelor, multe persoane rămân în oraş.

„Cât despre reluarea alimentării cu apă şi energie, acest lucru nu s-a întâmplat şi este prea periculos din cauză că oraşul este bombardat constant”, a adăugat Markuşin.

Moscova anunţă o încetare a focului, joi, pentru evacuarea civililor de la Mariupol

Moscova anunţă o încetare a focului, joi, pentru evacuarea civililor de la Mariupol, în timp ce, miercuri, peste 1.500 de persoane au părăsit oraşul, anunţă NEXTA.

Ministerul rus al Apărării a anunţ că perioada de încetare a focului ar urma să înceapă la ora 10.00.

Nu ar fi pentru prima dată când Moscova promite încetarea focului la Mariupol, pentru crearea unui coridor umanitar. Până acum, de cele mai multe ori, nu și-a respectat această promisiune și militarii ruși au deschis focul asupra civililor care fugeau din oraș.

În cinci săptămâni de război, în Mariupol au murit cel puțin 5.000 de oameni.

Armata rusă a bombardat un depozit de petrol din regiunea Lugansk

„Ocupanții au tras într-un alt depozit de petrol”, a scris Centrul pentru Comunicare Strategică a Ucraineni pe Telegram, joi dimineață.

„În seara zilei de 30 martie, un depozit de petrol a fost supus focului în Lysychansk, regiunea Lugansk. Fotografia incendiului a fost publicată de șeful OVA Serhiy Haidai”, a mai transmis sursa citată.

Nu există informații despre victime și cuantumul prejudiciului.

Zelenski: Suntem pregătiți pentru o ofensivă în Donbas

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu crede în promisiunile Rusiei de a-şi reduce activitatea militară şi că armata sa se pregăteşte pentru noi lupte în estul ţării.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Știm că nu este o diversiune (retragerea rușilor, n. r.), ci o consecință a faptului că au fost respinși. Este o consecință a eforturilor apărătorilor noștri. Dar vedem, în același timp, o acumulare de soldați ruși pentru noi atacuri în Donbas. Ne pregătim și pentru asta.

Nu credem pe nimeni, nu credem în vorbe frumoase. Există o situație reală în teren. Iar acum, aceasta este cea mai importantă. Nu vom ceda nimic. Vom lupta pentru fiecare metru al teritoriului nostru, pentru fiecare om. Dacă luptăm pentru libertate, pentru protejarea democrațiilor, atunci avem dreptul să cerem ajutor în acest moment crucial. Tancuri, avioane, sisteme de artilerie. Libertatea nu poate fi înarmată mai prost decât tirania”.

Jumătate din teritoriul ucrainean a fost „poluat” de muniţiile folosite de forţele ruse

Autorităţile ucrainene au afirmat că aproximativ jumătate din teritoriul ucrainean a fost deja „poluat” de muniţiile folosite de forţele ruse de la începutul invaziei, la 24 februarie, scrie Agerpres.

„Suprafaţa totală a zonelor poluate cu dispozitive explozive în cadrul agresiunii ruse se ridică la 300.000 de kilometri pătraţi”, a declarat un înalt responsabil al Ministerului de Interne ucrainean, Evgheni Ienin, care nu a oferit alte detalii.

„În plus, specialiştii ucraineni în deminare au dezactivat peste 300 de dispozitive explozive” de la începutul războiului, a adăugat Evgheni Ienin, citat de agenţia de presă Interfax Ucraina.

                                                                                                                   Adina SURSA FOTO: Nexta