28.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 20:12
No menu items!

VIDEO/ Ziua 19 de război. Bombardamente în Kiev, Jîtomîr și Sumî. Negocieri dintre Ucraina și Rusia. Rusia ar fi cerut Chinei arme și ajutor economic

spot_img

Rusia a reluat bombardamentele asupra capitalei Ucrainei. Bombele căzute luni dimineață au distrus un bloc de locuințe din Kiev. În regiunea Jîtomîr, patru oameni au fost răniți într-un atac cu rachetă în cursul nopții, iar șapte clădiri au fost distruse. Negocierile dintre Ucraina și Rusia se reiau luni. Discuțiile au loc prin videoconferință și ambele părți au transmis mesaje conform cărora înregistrează progrese. Rusia ar fi cerut Chinei ajutor militar și sprijin în vederea eludării sancțiunilor. Ambasada Chinei la Washington spune că nu este la curent cu cererea. Forțele navale ruse ar fi blocat comerțul maritim al Ucrainei, controlând coasta Mării Negre.

O sesiune de negocieri prin videoconferinţă între Rusia şi Ucraina va avea loc luni, a confirmat duminică seara Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, notează AFP.

„Luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare” ale discuţiilor, a scris el pe contul său de Twitter.

“Propunerile noastre sunt pe masă și sunt foarte ferme. În primul rând, se referă la retragerea trupelor, încetarea focului etc. În principiu, nu vom renunța la niciuna dintre pozițiile noastre. Rusia înțelege deja acest lucru. Rusia începe să discute constructiv”, a mai precizat acesta.

Rusia ar fi cerut ajutor Chinei

Rusia a cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale, a informat duminică cotidianul american New York Times (NYT), într-un moment în care Washingtonul a avertizat Beijingul să nu acorde asistenţă Moscovei.

Potrivit publicaţiei americane, care citează responsabili sub protecţia anonimatului, Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar pentru război şi ajutor economic în efortul de a depăşi sancţiunile internaţionale. Aceşti responsabili nu au precizat natura exactă a ajutorului solicitat, nici dacă China a răspuns.

„Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre asta”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington pentru mai multe media.

Rușii au blocat coasta ucraineană a Mării Negre

Ministerul britanic al Apărării spune că forțele rusești au blocat coasta ucraineană a Mării Negre, împiedicând desfășurarea comerțului maritim internațional al acestei țări.

Ministerul britanic postează în fiecare seară pe Twitter o actualizare a informațiilor pe care le are în legătură cu frontul din Ucraina. Postarea de duminică a ministerului precizează: „Forțele navale ruse au instituit o blocadă în largul coastei ucrainene a Mării Negre, izolând efectiv Ucraina de comerțul maritim internațional”.

Provizii pentru populația din Kiev 

Autoritățile din Kiev au dat asigurări populației rămase în capitală că au făcut provizii pentru două săptămâni și sunt pregătiți pentru un eventual blocaj al forțelor ruse, transmite Kiev Independent.

Aproximativ două milioane de ucraineni au rămas în capitală după invazie. Autoritățile au transmis că au fost ajutate de partenerii externi și privați care au făcut posibilă aprovizionarea permanentă cu medicamente și hrană.Autortățile ucrainene au transmis și c ă salariile și pensiile se plătesc în continuare în Kiev.

Rusia a reluat bombardamentele asupra capitalei Ucrainei

Bombele căzute luni dimineață au distrus un bloc de locuințe din Kiev. Presa ucraineană scrie că în urma atacului doi oameni au murit și trei au fost răniți. În blocul lovit erau 64 de persoane, mare parte fiind evacuate la timp. Victimele nu au reușit să plece, după ce alarmele antiaeriene au început să sune, înaintea zorilor.

În regiunea Jîtomîr, patru oameni au fost răniți într-un atac cu rachetă în cursul nopții, iar șapte clădiri au fost distruse. În regiunea Sumî, orașul Ohtîrka, a fost din nou bombardat peste noapte. Au fost lovite clădiri rezidențiale și centrul orașului.

Pe rețelele sociale au apărut imagini și dintr-o localitate din apropiere de Nikolaev, unde bombele au distrus toate casele. Autoritățile locale spun că sub dărâmături sunt prinși oameni. 

                                                                                                                    Adina Silav