10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 8:31

Zi decisivă pentru slăbirea supremației Statului Islamic

spot_img

Forțele kurde irakiene au lansat joi o vastă ofensivă împotriva grupării Statul Islamic (SI) pentru a prelua din nou controlul asupra orașului Sinjar (nord), situat pe un traseu de aprovizionare strategic pentru jihadiști, a anunțat un ofițer superior.

“Atacul a început la ora 07.00 dimineața, iar luptătorii peshmerga au avansat pe mai multe axe pentru a elibera centrul districtului Sinjar”, a declarat pentru AFP generalul Ezzedine Saadoun.

După bombardamentele forțelor kurde și atacurile aeriene ale coaliției conduse de SUA împotriva pozițiilor jihadiștilor la Sinjar, au putut fi văzute numeroase coloane de fum, relatează Agerpres.

Sinjar este situat pe o rută strategică care leagă Mosul (nord) – fief al jihadiștilor în Irak – de Siria, unde Statul Islamic controlează, de asemenea, teritorii vaste.

Întreruperea acestei axe, care permite SI să transporte echipamente și combatanți între cele două țări, ar reprezenta o lovitură majoră dată jihadiștilor.

Consiliul de securitate din regiunea autonomă Kurdistan a precizat că aproximativ 7.500 de luptători kurzi iau parte la operațiune, care urmărește preluarea controlului în Sinjar și “crearea unei zone-tampon pentru a proteja orașul și pe locuitorii săi” de tirurile de artilerie.

Statul Islamic a capturat orașul Sinjar în august 2014, comițând numeroase abuzuri împotriva minorității religioase yazidi care locuiește acolo. Mii de yazidi au rămas atunci blocați mai multe săptămâni în condiții extrem de dificile pe muntele Sinjar, care domină orasul.

Washingtonul a invocat situația minorității yazidi că una dintre justificările pentru lansarea, în august, a unei campanii de raiduri aeriene împotriva Stat Islamic în Irak.