3.1 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 23:05
No menu items!

Zgonea: Statutul parlamentarilor va fi votat miercuri

spot_img

Zgonea: Statutul parlamentarilor va fi votat miercuri

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, la finalul şedinţei Birourilor Permanente, că Statutul parlamentarilor va fi votat miercuri în plenul celor două Camere ale Parlamentului, după angajarea răspunderii Guvernului pe legea retrocedărilor.

Zgonea a anunţat că proiectul de statut, împreună cu motivarea Curtii Constituţionale la decizia de neconstituţionalitate a proiectului de lege, a fost înaintat Comisiilor juridice pentru a întocmi până miercuri un nou raport în acord cu decizia Curții. “După angajarea răspunderii Guvernului se va discuta în plen raportul comisiilor juridice şi al comisiilor pentru Statutul deputatului şi senatorului, astfel încât eu am speranţa că săptămâna viitoare vom avea un nou statut şi intrăm în etapa a doua, convocarea liderilor grupurilor politice pentru constituirea unui proiect comun de modificare a Regulamentului”, a declarat Valeriu Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a menţionat că, în ceea ce priveşte sancţiunile care le pot fi aplicate parlamentarilor, nu mai poate fi susţinută suspendarea participării la lucrări a deputaţilor şi senatorilor, conform deciziei Curţii Constituţionale. “Am cerut să fie respectată decizia Curții Constituționale şi am rugat liderii grupurilor politice parlamentare să-şi sfătuiască colegii să găsească o soluţie în cele două comisii juridice. Nu avem voie să sancţionăm nici măcar cu o zi, deşi această decizie a Curții într-un fel excede fostei decizii a Curții, care ne spunea că între 15 zile şi 30 de zile nu e bine să sancţionezi, e un termen neconstituţional. Acum, dacă nu avem voie nicio zi, o să facem o sancţiune financiară, nu ştiu … o să găsim o soluţie (…) pentru cei care chiulesc, votează la două mâini, alte lucruri care încalcă Regulamentul”, a mai spus Zgonea.

R.D.