30 C
București
marți, 16 august 2022 - 22:04
No menu items!

Zelenski le-a vorbit românilor despre Ceaușescu, în comparație cu Vladimir Putin: „Și poporul român s-a ridicat și s-a apărat!”

spot_img

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost invitat să se adreseze românilor prin intermediul Parlamentului. În discursul său, președintele ucrainean l-a comparat pe Vladimir Putin cu Nicolae Ceaușescu, împotriva căruia „și poporul român s-a ridicat și s-a apărat”. Zelenski le-a arătat românilor imaginile de groază din orașul Bucha, cu ucrainenii morți și legați, lăsați pe stradă de armata rusă. În final, șeful statului ucrainean a promis că după război, va intensifica dialogul cu oficialii români pentru întărirea protecției minorităților, cea română din Ucraina și cea ucraineană din România.

În deschiderea ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului României, prilejuită de intervenția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, unul diuntre deputații minorităților din România a ținut un scurt discurs, în română și ucraineană, încheiat cu un scurt moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina.

Scurte discursuri au ținut și cei doi președinți ai Camerelor, Florin Cîțu de la Senat și Marcel Ciolacu de la Camera Deputaților. Ei au condamnat vehement acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și ai lăudat curajul și demnitatea Ucrainei, un exemplu pentru toate țările democratice.

Florin Cîțu s-a adresat Parlamentului cu „onorată instanță” în loc de „onorată audiență”. Și nu este prima dată! Nu mai departe de anul trecut, în iunie, când a susținut, în plenul reunit al Parlamentului, un discurs cu ocazia comemorării Pogromul de la Iaşi, din iunie 1941, Cîţu s-a încurcat şi, în loc de „onorată asistenţă” a spus „onorată instanţă„. 

Parlamentarii USR au venit cu steagul Ucrainei pe bănci, iar parlamentarii AUR, cu steagul României.

Alocuțiunea președintelui Volodimir Zelenski nu a început bine, pentru că sunetul nu a mers de la începutul discursului. După câteva zeci de secunde, transmisiunea a fost reglată, astfel că președintele ucrainean s-a făcut auzit în Parlament.

El le-a arătat românilor imaginile groazei din orașul Bucha, unde peste 300 de civili au fost „legați și împușcați”, într-un adevărat genocid. 

„Suntem un popor care nu poate fi distrus sau omorât!

Moartea a cât mai mulți ucraineni e de dorit pentru ei, și toate acestea se scriu pe agențiile de stat ale Federației Ruse. Fără cenzură nu poate fi publicat nimic! Ei nici măcar nu se ascund. Avem informații despre profesori, considerați activiști doar pentru că avea în apartament steagul Ucrainei, era motiv pentru a fi amenințați cu moartea. Dar de ce ei nu se ascund, de ce și acum, când lumea a înțeles foarte bine ce se întâmplă, că vor să ucidă o întreagă națiune!”, a spus Volodimir Zelenski, care l-a comparat, apoi, pe Vladimir Putin cu fostul dictator român comunist Nicolae Ceaușescu, al cărui regim se baza tot „pe înfricoșare, represiune, nu avea nimic sfânt”. Iar poporul român s-a ridicat și s-a apărat”, a mai spus Zelenski.

La final, Zelenski s-a arătat convins că România va susține, alături de celelalte țări europene, ca militarii ruși să răspundă în fața legilor internaționale pentru crimele comise pe teritoriul Ucrainei. 

Președintele Ucrainei a mulțumit poporului român pentru ajutorul acordat refugiaților din Ucraina și a promis că după încetarea războiului, va începe un dialog cu autoritățile noastre pentru „întreaga protecție a minorităților naționale din Ucraina, inclusiv cea română din Ucraina și cea ucraineană din România”.

Marilena Nedelcu