17.7 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 11:50
No menu items!

Zelenski lansează o campanie globală de finanţare pentru Ucraina: „Cu un click, puteţi dona pentru a-i ajuta pe apărătorii noştri”

spot_img

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi lansarea unei platforme online de finanţare participativă, pentru a ajuta ţara sa în războiul împotriva invadatorilor ruşi şi pentru a reconstrui infrastructura ţării, transmite AFP.

„Cu un singur click, puteţi dona fonduri pentru a-i sprijini pe apărătorii noştri, pentru a ne salva civilii şi a reconstrui Ucraina”, a declarat Zelenski în engleză, într-o înregistrare video difuzată pe Twitter.

Platforma se numeşte United24, iar „toate fondurile vor fi transferate băncii naţionale a Ucrainei şi atribuite ministerelor vizate”, a arătat preşedintele. El a promis că vor fi publicate „o dată la 24 de ore” rapoarte privind distribuţia banilor primiţi ca donaţii.

„Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia”, a mai spus Zelenski.

AFP observă că şeful statului ucrainean foloseşte frecvent internetul şi reţelele sociale, de la începutul războiului, pentru mobilizare şi pentru a atrage atenţia asupra ţării sale, notează Agerpres.

Platforma va fi găzduită pe site-ul u24.gov.ua, care precizează că fondurile vor fi alocate pentru „apărare şi deminare”, „asistenţă medicală” şi „reconstrucţia Ucrainei”.

Pagubele fizice aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei în urma atacurilor Rusiei au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari și vor crește și mai mult pe măsură ce războiul continuă, declara la sfârșitul lunii aprilie președintele Băncii Mondiale, David Malpass. El a precizat că estimarea preliminară a costurilor „restrânse” ale pagubelor nu include costurile economice în creștere ale războiului pentru Ucraina.

                                                                                                                   Adina Silav