35 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 14:51
No menu items!

Zelenski, despre decizia liderilor europeni: Ucraina nu este granița dintre orci și elfi. Ce a transmis României

spot_img

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus, vineri, că decizia istorică a Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE este o recunoșatere a faptului că țara sa aparține Europei, și nu este un tărâm de tranzit, la granița dintre orci și efli.

Este recunoscut oficial că Ucraina nu este o punte, nu este o pernă între Occident și Rusia, nu este un tampon între Europa și Asia, nu este o sferă de influență, nu este o zonă gri sau un teritoriu de tranzit. Nu este granița dintre orci și elfi. Ucraina este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE. Ucraina este candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, a scris Zelenski pe platforma Telegram.

Liderul de la Kiev a mulțumit joi seara fiecărui stat membru UE pentru sprijinul acordat în procesul de aderare la Uniunea Europeană și a avut un mesaj special și pentru România. „Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”, a spus Zelenski în mesajul adresat României.
 
Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, referindu-se la un „moment istoric” în plină ofensivă rusă, potrivit AFP.
 
Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis s-a alăturat liderilor Franței și Germaniei, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, făcând o vizită la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina.
 
R. Dan