24 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 22:33
No menu items!

Zelenski compară invadarea Ucrainei de către Rusia cu al Doilea Război Mondial

spot_img

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comparat invadarea Ucrainei de către Rusia cu al Doilea Război Mondial, duminică, în discursul adresat Israelului, relatează agențiile internaționale de presă.

„Am dreptul să compar istoria noastră cu a voastră, lupta noastră pentru supravieţuire cu al Doilea Război Mondial”, a spus Zelesnki, adresându-se Parlamentului şi Guvernului din Israel.

Președintele Ucrainei a spus că „ziua de 24 februarie a intrat în istorie de două ori şi în ambele rânduri ca o tragedie – pentru ucraineni, pentru evrei, pentru Europa, pentru întreaga lume”. „La 24 februarie 1920 a fost înfiinţat Partidul Naţional Socialist din Germania, partid care a luat milioane de vieţi şi a distrus oameni. În aceeaşi zi în 2022, a fost emis un ordin criminal de invadare a Ucrainei”, a adăugat el.

Volodimir Zelenski a numit invadarea Ucrainei „un război prin care se doreşte distrugerea poporului ucrainean”.

Făcând o trimitere la expresia „soluţia finală a problemei evreieşti în Europa”, referitoare la planul care a dus la Holocaust, Zelenski a afirmat că acum Kremlinul vorbeşte despre „soluţia finală a problemei ucrainene”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat prin videoconferinţă Parlamentului din Israel, Knesset, ţară care încearcă o mediere între Moscova şi Kiev.

În ultimele zile, preşedintele Zelenski şi-a multiplicat intervenţiile prin videoconferinţă adresându-se parlamentarilor străini cu scopul de a obţine sprijin pentru Ucraina în faţa invaziei ruse. 

R. Dan