2.7 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022 - 6:54
No menu items!

Zelenski cere ONU să condamne „teroarea energetică” a Rusiei: „Echivalează cu utilizarea armelor de distrugere în masă”

spot_img

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să adopte o rezoluţie de condamnare a „terorii energetice” folosite de Rusia, pe care a echivalat-o cu folosirea unei arme de distrugere în masă, arătând că cele mai recente lovituri ale Moscovei asupra infrastructurii critice a afectat, în prag de iarnă, nu numai Ucraina, ci şi Moldova.

„Atunci când temperatura de afară este sub zero grade, iar zeci de milioane de oameni rămân fără electricitate, căldură şi apă ca urmare a rachetelor ruseşti care lovesc instalaţii energetice, aceasta este o crimă evidentă împotriva umanităţii”, a declarat Volodimir Zelenski, care s-a adresat, miercuri seară, Consiliului de Securitate prin videoconferinţă în ziua în care Ucraina a fost lovită de un nou val de atacuri ruseşti cu rachete care au făcut victime în rândul civililor şi au lăsat milioane de oameni fără electricitate şi căldură.

„Teroarea rusă a dus la o pană de curent – şi nu numai în Ucraina. S-a stins lumina şi în Moldova vecină. toată lumea ar trebui să înţeleagă ce vrea să obţină Rusia prin astfel de lovituri.Teroarea energetică este un analog al utilizării armelor de distrugere în masă”, le-a spus Volodimir Zelenski ambasadorilor din Consiliul de Securitate al ONU, care s-au reunit de urgenţă la cererea Ucrainei.

„Lumea nu ar trebui să fie ţinută ostatică de un terorist internaţional. Rusia face totul pentru ca generatorul electric să devină un instrument mai puternic şi mai necesar decât Carta ONU. Trebuie şi putem să redăm un sens real tuturor lucrurilor – şi mai ales Cartei ONU”, a arătat Volodimir Zelenski.

„Ne aşteptăm la o reacţie puternică din partea lumii la teroarea rusă de astăzi. Ne aşteptăm la reacţia partenerilor. Ne aşteptăm la reacţia prietenilor – nu doar a observatorilor. Ne aşteptăm la reacţia tuturor celor care recunosc cu adevărat Carta ONU”, a mai spus liderul ucrainean.

Rusia a declanşat miercuri un atac masiv cu rachete pe tot teritorul Ucrainei, care a ucis 10 persoane, a forţat închiderea centralelor nucleare şi a întrerupt alimentarea cu apă şi electricitate în bună parte din ţară, dar şi în Republica Moldova.

                                                                                                                  Adina Silav