11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:10
No menu items!

Zelenski acuză Rusia de genocid. Ucraina depune plângere la Tribunalul Internațional de la Haga

spot_img

Ucraina depune plângere împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, a anunțat, duminică, pre;edintele Volodimir Zelenski. El acuză Federația Rusă de teroare și susține că armata de la Kremlin a luat ca țintă civili, inclusiv copii.

„Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă prin care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și să ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare. Ucraina și-a depus cererea împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție”, a transmis, pe Twitter, președintele Ucrainei.

De asemenea, Zelensky a acuzat armata rusă de crime împotriva civililor.

„Ceea ce fac în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și în alte orașe și localități merită un tribunal internațional. Ar fi fost mult mai multe crime dacă nu ar fi fost apărătorii noștri curajoși”, a declarat Zelenski, într-un mesaj video postat pe Facebook.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid. Am vorbit despre acest lucru cu secretarul general al ONU”, a spus el, susținând că Rusiei ar trebui să i se retragă dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

De cealaltă parte, Rusia afirmă că trupele sale au vizat doar infrastructura militară.

„Forțele armate ale Federației Ruse nu lovesc orașe și localități, iau toate măsurile pentru a salva viețile civililor”, a declarat ministrul Apărării din Federația Rusă.

M. Nedelcu