Zeci de persoane audiate de procurori într-un dosar de șantaj

Zeci de persoane audiate de procurori într-un dosar de șantaj
foto: dcnews.ro
Zeci de persoane audiate de procurori într-un dosar de șantaj
foto: dcnews.ro

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Ploieşti audiază, luni, 28 de persoane, într-un dosar care vizează activitatea unei grupări infracţionale specializată în şantaj şi alte infracţiuni cu violenţă, 14 dintre cei audiaţi fiind deja puși sub acuzare în acest caz.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, ofiţerii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Ploieşti şi procurorii DIICOT Ploieşti au făcut, luni dimineaţă, zece percheziţii la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă, respectiv tâlhărie, şantaj, furt.  În urma descinderilor 28 de persoane au fost ridicate şi conduse la audieri, la sediul DIICOT Ploieşti, 14 dintre acestea având calitatea de învinuiţi în acest dosar

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au început activitatea infracţională în anul 2011. În primă fază, tinere care făceau parte din grupare postau pe Internet anunţuri prin care îşi manifestau dorinţa de a merge în străinătate pentru a se prostitua, a lucra ca dansatoare în cluburi sau ca escorte. Acestea se întâlneau cu bărbaţi interesaţi de “serviciile” lor, pe care îi convingeau să le plătească diferite sume, de obicei 2.400 de lei, pretinzând că au de achitat nişte datorii.

Ulterior, ceilalţi membri ai rețelei interveneau spunând că sunt soţi sau rude ale fetelor și îi deposedau prin violenţă de bani sau alte bunuri pe bărbaţii care se întâlneau cu acestea. Apoi, membrii grupării le determinau pe victime să nu depună plângeri şantajându-le şi spunând că le vor face reclamaţii în care vor susţine că se ocupă, de fapt, cu proxenetismul.

În cazurile în care victimele au depus totuși plângeri, membrii grupării le-au determinat, prin şantaj şi ameninţare, să-și retragă reclamaţiile. Până în prezent, anchetatorii au identificat mai multe victime ale acestui grup infracţional, 13 dintre acestea fiind deja audiate.

Ancheta în acest caz a început în august anul trecut, iar cercetările continuă pentru identificarea tuturor celor implicaţi.

R.D.

NICIUN COMENTARIU