19.6 C
București
luni, 27 mai 2024 - 18:54
No menu items!

Zeci de mii de oameni, la mitingul pro-european de la Chișinău. Președinta Parlamentului European, mesaj în limba română

spot_img

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat, duminică, la mitingul pro-Uniunea Europeană care are loc la Chişinău, că alăturarea în familia Uniunii Europene este, pentru Republica Moldova, „şansa poporului să trăiască în pace, în linişte şi în belşug”. La rândul ei, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a avansat ideea conform căreia chiar anul acesta ar putea începe discuţiile pentru aderarea Republici Moldova la Uniunea Europeană. Zeci de mii de oameni au participat la Adunarea Naţională „Moldova Europeană” organizată duminică, începând cu ora 11.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, relatează News.ro.

Roberta Metsola şi-a început discursul susținut în fața participanților la mintingul de la Chișinău în limba română. „Moldova este Europa!”, a spus președinte Parlamentului European.
 
„Dragi cetăţeni ai Republicii Moldova, dragi europeni! Sunt atât de mândră să fiu astăzi aici, în faţa acestei mulţimi mari de oameni care cred în viitorul european al Moldovei. Sunt aici alături de dvs şi de Maia Sandu să vă aduc un mesaj: Europa este Moldova, Moldova este Europa!”, le-a spus Metsola cetățenilor moldovenilor adunaţi în capitala ţării. 
 
Ea a subliniat valorile comune ale UE şi Republicii Moldova, arătând că mica ţară de dincolo de Prut va face Europa „mai puternică”. „Suntem aici să confirmăm alegerea dvs europeană, să sprijinim alegerea dvs. de a vă alătura Uniunii Europene ca stat membru, să subliniem că drepturile dvs merită să fie protejate la fel ca cele ale tuturor cetăţenilor ale Uniunii. Pentru ca tinerii din Moldova să aibă acces la oportunităţile pe care copiii mei le au, pentru ca tinerele (…) să aibă aceleaşi şanse de a-şi atinge potenţialul ca fel ca celelalte tinere din Europa. Europa este familia voastră şi e dreptul dvs de a alege destinul ţării voastre! Voi alegeţi Europa şi Europa vă va primi cu braţele şi inima deschisă. Nu există puteri mici sau mari în Europa, noi credem în oportunităţi pentru toţi, în egalitate şi în libertate”, a mai spus preşedintele Parlamentului European.
 
Aceasta a precizat că Republica Moldova „este parte din familia europeană” şi că nu este singură.  „Moldova nu este singură”, a spus Roberta Metsola în româneşte.
 
Ea a vorbit şi despre Maia Sandu despre care a spus că este „un lider care inspiră” şi care întruchipează conceptul de european.
 
Metsola s-a arătat onorată să fie alături de Maia Sandu, despre care a spus că este „un preşedinte care are curajul de a schimba cursul istoriei în Moldova şi care va schimba faţa Europei”.
 
Președinta PE a avansat ideea conform căreia chiar anul acesta ar putea începe discuţiile pentru aderarea Republici Moldova la Uniunea Europeană. 
 
„Maia, doamnă preşedintă, vreau să stau alături de dvs. când ţara dvs. va deschide oficial negocierile, să sperăm că chiar în acest an! Dragi prieteni, trăim vremuri de instabilitate, dar puteţi să fiţi mândri de faptul că cei care au încercat să vă destabilizeze ţara nu au avut succes. Moldova a rămas dreaptă, în ciuda ameninţărilor  şi a intimidării. Lumea a văzut curajul dvs când aţi înfruntat ameninţările ruseşti, când aţi ales democraţia în faţa autocraţiei, libertatea în locul fricii, aţi rămas pe poziţii. Libertate! Libertate! Lumea a fost martor al generozităţii dvs extraordinare cu oamenii din Ucraina, v-aţi deschis casele şi inimile în faţa miilor de refugiaţi şi i-aţi sprijinit pe cei care au tranzitat ţara”, a subliniat Metsola.
 
Ea a vorbit apoi despre solidaritate, amintind că Parlamentul European a sprijinit integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a condamnat încercările de destabilizare, folosirea energiei ca armă, dezinformarea şi violarea repetată a spaţiului aerian al acestei ţări.
 
„Aveţi angajamentul meu: vă vom sprijini, în acest proces, atât timp şi atât de mult cât va fi nevoie. (…) Aţi ales Europa şi acum aveţi dreptul şi responsabilitatea să vedeţi acest lucru împlinindu-se. În ultimii ani aţi făcut paşi mari pe drumul reformelor, chiar şi în aceste vremuri pline de provocări, cu un război ilegal la graniţă. În Parlamentul European recunoaştem eforturile mari pe care ţara dvs. le-a făcut pentru a implementa protocolul Comisiei Europene în nouă paşi şi pentru a vă alinia aquis-ului UE. Moldova este deja pregătită pentru o integrare mai profundă în piaţa unică europeană, sunteţi pregătiţi să vă integraţi în domeniul cooperării în domeniul digitalizării şi comunicaţiilor şi în tot acest proces vă asigur că mereu veţi găsi mereu un prieten adevărat şi un aliat în Parlamentul European, unii dintre colegii mei sunt aici azi. Suntem mândri să fim cei mai mari susţinători ai dvs.”, a subliniat Roberta Metsola.
 
R. Dan