9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 1:26
No menu items!

Zeci de mii de oameni, la beatificarea episcopului Anton Durcovici. Ponta, în campanie printre credincioşi

spot_img

Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iaşi după cel de-al doilea război mondial şi a fost arestat în 1949 pentru că ar fi fost „o piedică în drumul spre comunism”.

beatificare_iasi

Aproximativ 25.000 de credincioşi au asistat, sâmbătă, la Iaşi, la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, potrivit estimărilor jandarmilor. Zece persoane au fost transportate la spital cu tensiune scăzută sau deshidratare ca urmare a expunerii la soare. Printre cei prezenţi s-a numărat şi premierul Victor Ponta, alături de soţia lui, europarlamentarul Daciana Sârbu.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Iaşi au declarat, sâmbătă, că aproximativ 25.000 de persoane au participat la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, care a avut loc pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Iaşi.

Nu s-a înregistrat niciun incident, nici la stadion, nici la venirea sau plecarea pelerinilor„, a precizat Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al IJJ Iaşi.

Pe de altă parte, medicul Gabriel Perianu de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Spiridon” din Iaşi a declarat, potrivit MEDIAFAX, că mai mulţi participanţi la ceremonia de beatificare au avut nevoie de îngrijiri medicale, însă doar zece persoane au fost transportate la spital cu tensiune scăzută sau deshidratare ca urmare a expunerii la soare.

Ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici a început în jurul orei 11.00 şi a durat peste două ore, slujba fiind oficiată de mai mulţi episcopi şi de cardinalul Angelo Amato, trimis al Papei Francisc.

În timpul slujbei, episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat oficial „Fericit„, fiind citit decretul semnat de Papa Francisc la Vatican. Ulterior, pe scenă a fost adusă relicva episcopului martir.

La eveniment au fost prezenţi premierul Victor Ponta, soţia sa, Daciana Sârbu, dar şi Liviu Dragnea, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şeful Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, prefectul Romeo Olteanu, dar şi peste 500 de preoţi.

Victor Ponta a declarat, după ceremonie, că „nu doar episcopul Anton Durcovici, ci mii de preoţi ortodocşi, catolici, greco-catolici, protestanţi au murit în închisorile comuniste„. „Faptul că ne asumăm şi cinstim acum arată că România a trecut de acele vremuri dificile”, a spus Ponta, adăugând că în România ”toate confesiunile sunt respectate”.

Stadionul, unde au fost instalate două monitoare uriaşe, a fost arhiplin, credincioşii stând chiar şi pe scări.

Ceremonia de beatificare este cea de-a doua organizată în România în ultimii ani, după beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, anul trecut, la Bucureşti. Decretul de beatificare a episcopului de Iaşi Anton Durcovici a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut de Papa Francisc, după un proces care a durat 18 ani. Oficial, acesta a fost ridicat la rangul de Fericit, ceea ce înseamnă că va fi trecut în calendarul Diecezei locale, în 10 decembrie, ziua morţii sale, şi va fi recunoscut pe teritoriul României.

Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iaşi în anii de după cel de-al doilea război mondial şi a fost arestat în 1949 pentru că ar fi fost „o piedică în drumul spre comunism” şi pentru opoziţia făţişă pe care o avea faţă de regim.

Acesta a murit în 10 decembrie 1951, după ce a petrecut doi ani şi jumătate în închisorile din Jilava şi Sighet. Acolo a fost supus interogatoriilor, bătut, înfometat, însă, din mărturiile celor care au fost închişi alături de el a reieşit că nu a renunţat la credinţă şi nu a dezvăluit nimic interogatorilor. Monseniorul a murit singur în celulă, la izolare, iar trupul său a fost scos noaptea din cimitir cu o căruţă cu care era transportat gunoiul. Locul exact din cimitirul Sighet în care este îngropat monseniorul nu este cunoscut nici până în prezent.

R.D.