26.8 C
București
vineri, 2 iunie 2023 - 12:21
No menu items!

Zeci de maşini de lux, aduse din Germania sau Franţa, confiscate de ANAF direct la frontieră

spot_img

Zeci de maşini de lux, în valoare de milioane de euro, au fost confiscate de inspectorii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF. 

Potrivit ANAF,  numai în data de 16 martie, inspectorii au verificat 37 de autovehicule cu numere temporare din alte state și 67 de platforme și trailere de transport autoturisme rulate, în punctele de trecere a frontierei din Nădlac, Vărșand, Turnu și Cenad. Astfel, au fost identificate și indisponibilizate 78 autoturisme de lux rulate, care aparent tranzitau România către Bulgaria, sau erau refacturate de firme interpuse de tip „fantomă” din Slovacia, Italia sau Ungaria.

Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării și valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii și beneficiarii reali, cât și traseul transportului, iar transportatorii au fost înștiințați că trebuie să descarce în România doar în prezența inspectorilor antifraudă fiscală. Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR și Eurofisc, din platformele de anunțuri online și din petiții sau sesizări.

„În contextul intensificării verificărilor comerțului cu autoturisme de lux rulate, pentru prevenirea și împiedicarea fraudării bugetului de stat, în perioada 2022- 2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziții intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro.

Pentru prevenirea pierderii sumelor plătite de persoane fizice pentru achiziționarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania și Franța, prin intermediul platformelor de vânzare online, ANAF recomandă analizarea cu atenție a achizițiilor, care includ tranzacții cu firme interpuse din Bulgaria și Slovacia”, a transmis Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

                                                                                                                Adina Silav