17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 18:58
No menu items!

Zeci de infracțiuni și accidente rutiere, pe numele ucrainenilor care au intrat în România. Ce măsuri a luat MAI

spot_img

Ucrainenii care au intrat România au fost implicați în numeroase accidente rutiere, dar și în infracțiuni comise pe teritoriul țării noastre. 

De la începutul războiului, în România au intrat în total 5.089.388 de cetățeni ucraineni, însă doar 91.510 – 1,8% dintre aceștia au ales să rămână în țara noastră.

Alți 6.948 de ucraineni, care au fugit din calea războiului, au încercat să treacă ilegal granița, la frontiera cu Ucraina și Moldova.

România a operaţionalizat în total 15 centre de tranzit temporare pentru refugiaţi, din care, în prezent, mai sunt active 3 centre. La cel mai mare astfel de centru de tranzit, cel din Rădăuţi, judeţul Suceava, sunt ocupate 40 locuri din totalul de 364. 

De asemenea, sub coordonarea autorităților publice locale/societatea civilă sunt operaționalizate, la nivel național, 1.437 tabere/centre de refugiați, cu o capacitate totală de cazare de 46.712 locuri, din care sunt ocupate 7.514.

De la începutul conflictului până în prezent, au fost organizate, în medie zilnică, peste 300 de filtre, fiind verificate, în total, 46.584 autoturisme înmatriculate în Ucraina și 582.979 de cetățeni ucraineni. Totodată, au fost verificate, în medie zilnică, 1.190 de locații de cazare.

Potrivit statisticilor autorităților române, cetățenii ucraineni au fost implicați în 288 accidente rutiere, au săvârșit 6.551 de infracțiuni și le-au fost aplicate nu mai puțin de 5.296 de sancțiuni contravenționale în valoare de 2.861.060 de lei.

Ucrainean băut, accident în Buzău

„În data de 15 iulie 2023, în județul Buzău a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un bărbat cu cetățenie ucraineană. Accidentul a avut loc în afara localității Istrița de Jos. Este vorba de o coliziune între trei autovehicule, un autoturism condus pe direcția Buzău către Mizil, de către un șofer în vârstă de 73 de ani, din Prahova și mașinile care îl precedau, la volanul cărora se aflau un conducător auto de 52 de ani, din Ucraina, respectiv  un șofer în vârstă de 19 ani, din Buzău.

Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului în vârstă de 73 de ani, acesta fiind preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Cei trei conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, care a indicat rezultat negativ în cazul bărbaților din Prahova și Buzău. În cazul șoferului din Ucraina, aparatul a indicat valoarea de 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind transportat la unitatea medicală în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemei”, conform unei sinteze a poliției.

                                                                                                                 Adina Silav