17.7 C
București
marți, 27 septembrie 2022 - 13:28
No menu items!

Zeci de foști parlamentari și-au recâștigat în instanță pensiile speciale

spot_img

Nu mai puțin de 67 de foşti parlamentari au câştigat la Tribunalul Bucureşti, într-un proces colectiv, recuperarea pensiilor speciale pierdute în urma adoptării de către Parlament a legii care le-a fost aplicată, însă, retroactiv. Acesta este unul dintre motivele pentru care legea a fost declarată, de altfel, neconstituțională de Curtea Constituțională a României (CCR).

În aprilie 2021, foştii parlamentari au dat în judecată secretariatele generale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a-şi recupera pensiile speciale.

Procesul a trecut pe la mai multe instanţe, iar, în final, săptămâna trecută, magistraţii Tribunalului Bucureşti au fost nevoiţi să le dea câştig de cauză reclamanţilor, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 5 mai, că legea privind abrogarea pensiilor parlamentarilor este neconstituţională. Efectele hotărârii CCR se aplică de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

Minuta deciziei Tribunalului București: 

„Admite cererea în parte. Obligă pârâţii Secretariatul General al Camerei Deputaţilor şi Secretariatul General al Senatului să repună pe reclamanţi, raportat la calitatea fiecăruia de deputat/ senator, în plată cu indemnizaţia pentru limita de vârstă, prevăzută de art. 49 din Legea nr. 96/2006, şi pârâţii Parlamentul României – Camera Deputaţilor şi Parlamentul României – Senatul să plătească reclamanţilor, raportat la calitatea fiecăruia de deputat/ senator, această indemnizaţie, începând cu data de 10.06.2022. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu apel în 30 zile de la comunicare”.

Sursa Zilei a publicat încă din octombrie anul trecut lista „greilor” politicii care s-au constituit părți în acest proces colectiv și și-au revendicat pensiile speciale în instanță. 

R. Dan