10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 6:45

Zeci de câini sunt abandonați la marginea Capitalei. CJ Ilfov a lansat o platformă și va încheia un protocol cu LPF

spot_img

Zeci de câini maidanezi sunt abandonați, zilnic, la marginea Bucureștiului. Autoritățile au adăposturile pline deja și se tem că în câteva săptămâni, fenomenul riscă să iasă de sub control, așa că au luat măsuri urgente. Consiliul Județean Ilfov va încheia un protocol cu Liga Profesionistă de Fotbal și a creat o platformă, ilfovadopta.ro.

Cei mai mulți câini sunt abandonați în Domnești, Dobroești și Măgurele, unde autoritățile au montat deja ca,ere de supraveghere. Adăposturile sunt pline, așa că iar pentru hrana zilnică a unui singur câine se cheltuiește zilnic suma de 10 lei. 

„Sunt foarte mulți câini abandonați, aruncați din mașină. Sunt aduși din București, din Giurgiu, alții abandonați din Ilfov. Oamenii nu știu, abandonul unui animal este o infracțiune. În Domnești am instalat 10 camere de luat vederi într-o zonă în care sunt foarte des abandonate animale. Câinii se înmulțesc după aceea pe străzi, devin agresivi și devin o problemă pentru oamenii care locuiesc acolo.”, a declarat președintele Consiliul Județean Ilfov, Hubert Thuma, în cadrul unei conferințe de presă pe tema adopțiilor.

Pentru a stopa fenomenul, CJ Ilfov a demarat campanii prin care să descurajeze abandonul și nu în ultimul rând, să încurajeze adopțiile, iar de curând a lansat o platformă online de adopții – http://www.ilfovadopta.ro. Aici se regăsesc fotografii cu toţi câinii din adăposturile din Ilfov disponibili pentru adopţie. La secţiunea „adoptă”, sub fiecare fotografie, sunt prezentate câteva detalii despre animale: sex, vârstă şi informaţii privind comportamentul. Doritorii au nevoie de numai trei acte: copie de pe buletin, copie de pe contractul de proprietate ori de pe contractul de închiriere şi adeverinţă de venit. Adopţia este gratuită iar toţi câinii sunt sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi microcipaţi.

O altă măsură care ar putea fi luată de Consiliul Județean Ilfov pentru încurajarea adopțiilor câinilor care sunt abandonați la marginea Bucureștiului s-ar putea desfășura în acord cu fotbaliștii din Liga 1. Câinii adoptabili ar urma să fie prezentaţi spectatorilor înaintea unor meciuri de fotbal din Liga I, fiind însoţiţi de jucători. Liga Profesionistă de Fotbal va stabili meciurile oficiale în cadrul cărora se va desfăşura proiectul şi va permite intrarea în teren a câinilor alături de jucători. Timpul petrecut pe teren nu va depăşi cinci minute.

M. Nedelcu