9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 12:53
No menu items!

Zece persoane salvate într-o misiune medicală cu avionul SMURD

spot_img

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zece persoane, printre care şi un copil de doi ani, vor fi salvate prin transplant cu organe prelevate de la un singur donator. Misiunea medicală, aprobată de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne, a fost dusă la bun sfârșit cu ajutorul piloților MAI care au pilotat pe ruta Sibiu – București avionul SMURD Piper Cheyenne III.

Donatorul este un bărbat în vârstă de 41 de ani, care a suferit un traumatism cranio-cerebral sever. Familia şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor şi a ţesuturilor care ar putea salva viaţa a zece bolnavi. Au fost prelevate ficatul – care va ajunge la doi pacienţi, un copil şi un adult – rinichii, pancreasul şi ţesuturi“, a declarat dr. Victor Zota, coordonator național de transplant, citat de MEDIAFAX.

Pentru a ajunge la donator, care era în Sibiu, Agenţia Naţională de Transplant a cerut sprijinul Ministerului Afacerilor Interne. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne, a aprobat ca avionul medical SMURD Piper Cheyenne III să plece în misiune medicală la Sibiu pentru a transporta echipa medicală care a realizat prelevarea ficatului.

Echipa medicală a fost condusă de Vlad Braşoveanu, de la Institutul Clinic Fundeni – Clinica de chirurgie şi transplant hepatic, coordonată de profesor dr. Irinel Popescu. Avionul cu care echipa medicală a mers la Sibiu a decolat din Bucureşti duminică, la ora 22.30, şi a revenit pe Aeroportul Băneasa luni dimineaţă.

Aeronava Piper Cheyenne III se află în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie din 2013, când a fost pusă la dispoziţie de către Fundaţia pentru SMURD. Misiunile aeromedicale ale MAI sunt coordonate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de secretarul de stat Raed Arafat.

R.D.