0.5 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 19:57
No menu items!

Zborurile la înălțimi mari cresc riscul de leziuni cerebrale

spot_img

Zborurile la înălțimi mari cres riscul de leziuni cerebrale

Piloţii care zboară des la înălţimi mari au un risc crescut de leziuni cerebrale, arată un studiu publicat luni în revista americană Neurology, informează AFP.

Un număr de 102 piloţi ai forţelor aeriene americane, care zburau în avioane-spion U-2 au fost comparați cu 91 de persoane care nu sunt piloţi, studiul relevând că piloţii au prezentat de trei ori mai multe leziuni decât persoanele din celălalt grup.

Participanţii la studio, cu vârste cuprinse între 26 şi 50 de ani, au fost supuşi unei investigaţii IRM (Imagistică prin Rezonanţă Magnetică) la creier, care a măsurat numărul de leziuni la nivelul ţesutului cerebral, asociate cu un declin al memoriei în cazul altor maladii neurologice.

Piloţii care zboară cu regularitate la altitudini de peste 6.000 de metri au un risc mai mare de accident de decompresie, care se produce atunci când presiunea atmosferică scade la un nivel mai mic decât cel al corpului, ceea ce duce la formarea bulelor

Dr Stephen McGuire de la Universitatea Texas, principalul autor al studiului

„Incidenţa bolii de decompresie în rândul piloţilor din US Air Force s-a triplat din 2006, probabil din cauza zborurilor riscante mai frecvente şi mai lungi”, a subliniat acesta, completând că  „până în prezent, nu am constatat sechele clinice permanente sau un declin al memoriei la aceşti piloţi”.

Studiul a mai relevat că leziunile cerebrale la persoanele care nu sunt piloţi sunt localizate mai ales în partea frontală a materiei albe, însă în cazul piloţilor, leziunile sunt repartizate în tot creierul.

Simptomele care afectează creierul unei persoane ce suferă de boala de decompresie includ o lentoare a procesului de gândire, confuzie şi pierderi de memorie permanente.

 C.I.