10.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 20:46

Zboruri anulate din cauza erupţiei unui vulcan din Alaska

spot_img

Zboruri anulate din cauza erupţiei unui vulcan din Alaska

Erupția unuia din cei mai activi vulcani din Alaska a condus la anularea unor zboruri spre comunităţile din zonă, au anunţat oameni de ştiinţă şi oficiali locali, informează Reuters.

Observatorul Vulcanic din Alaska a precizat că vulcanul Pavlov, care ar fi erupt de aproximativ 20 de ori între 1901 şi 2007, a aruncat în aer cenuşă până la o înălţime de 6.700 de metri, iar lava, care are o înălţime de peste 2.500 de metri a creat nori uriaşi de aburi la impactul cu zăpada de pe munte.

Norul de cenuşă nu s-a ridicat suficient de sus pentru a ameninţa traficul aerian internaţional pe deasupra Arcului Aleutian, între Asia şi America de Nord, potrivit geologului Chris Waythomas . Emisiile de cenuşă s-au ridicat însă suficient de mult pentru a afecta zborurile unor avioane mai mici, care deservesc localităţile de pescuit şi satele spre care nu există acces rutier.

PenAir, companie specializată în călătorii în sud-vestul Alaskăi, a anulat circa 12 zboruri de pasageri şi de marfă spre mai multe comunităţi, iar Ace Air Cargo a anulat 2 zboruri.

 

C.I.