21.6 C
București
luni, 29 mai 2023 - 21:39
No menu items!

Zborul MH370: Două obiecte au fost observate prin satelit. Cel mai mare are 24 de metri

spot_img

malaysia-airlines

Premierul Australiei, Tony Abbott, a anunţat joi că două obiecte „posibil legate” de zborul MH370, dispărut în urmă cu 12 zile, au fost observate prin satelit, informează AFP.

Unul dintre cele doua obiecte „eventual legate” de zborul MH370 al Malaysia Airlines şi depistat de imaginile prin satelit măsoară 24 de metri, au anunţat joi autorităţile australiene.

„Obiectele sunt relativ uşoare. Sunt obiecte de o anumită dimensiune, probabil în apă, plonjând aproape de suprafaţă şi urcând” intermitent, a declarat un oficial din cadrul Autorităţii australiene de securitate maritimă (AMSA), John Young. „Cel mai mare (dintre cele două obiecte) este de 24 de metri. Celălalt este mai mic”, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

„Este o pistă, probabil cea mai bună pistă pe care o avem pentru moment, dar trebuie să mergem la faţa locului (…) pentru a vedea dacă aceasta înseamnă ceva sau nu”, a declarat Young.

Autoritatea australiană pentru Securitate Maritimă (AMSA) a primit informaţii „noi şi credibile” despre „obiecte care ar putea fi posibil legate de căutările” avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, a declarat premierul australian în faţa Parlamentului, adăugând că „Două obiecte posibil legate de căutări au fost identificate” în urma examinării unor „imagini prin satelit”.

Un avion a fost trimis pentru a examina mai îndeaproape obiectele detectate, iar alte trei aparate îl vor urma. Premierul australian nu a precizat locul în care cele două obiecte au fost detectate, însă Australia efectuează căutări în sudul Oceanului Indian.

Tony Abbott a avertizat că nu ar trebui să se tragă concluzii pripite. „Trebuie să ţinem cont de faptul că localizarea acestor obiecte va fi extrem de dificilă şi ar putea să indice că acestea nu sunt legate de zborul MH370”, a spus el.

Avionul Boeing 777 a decolat din Kuala Lumpur sâmbătă, 8 martie, la ora 00.41, cu 239 de persoane la bord, în direcţia Beijing, a dispărut de pe radare, o oră mai târziu.

Dispariţia avionului mobilizează eforturile a peste 25 de ţări dintr-o regiune mai vastă decât Australia: din nordul Thailandei în Asia Centrală pentru coridorul nordic (care acoperă o parte din China), din Indonezia în sudul Oceanului Indian pentru coridorul sudic.

C.A.