3.3 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 18:09
No menu items!

Zborul MH370: Căutările submarine în Oceanul Indian au fost reluate

spot_img

După probleme la sistemul de comunicații, robotul submarin reia căutările avionul dispărut

 Bluefin-21 malaysia

 Căutările subacvatice au fost reluate joi în Oceanul Indian într-o nouă încercare de a găsi aeronava Boeing-777, aparținând companiei Malaysia Airlines, dispărută fără urme pe 8 martie la puțin timp după decolarea din Kuala Lumpur, având la bord 239 de persoane (pasageri și membri ai echipajului), informează France Presse.

Australia conduce operațiunile de căutare în apele agitate din sudul Oceanului Indian, la sute de kilometri de coasta sa de vest, cu ajutorul unui robot submarin american, Bluefin-21, în așteptarea unor echipamente suplimentare.

„Vehiculul subacvatic autonom Bluefin-21 a fost trimis în jurul orei 02:00 dimineață (joi)”, a indicat Centrul de coordonare (JACC) a căutărilor MH370 la Perth.

Robotul, capabil să se scufunde până la o adâncime de 4.500 de metri, a trebuit să fie adus la țărm săptămâna trecută, după ce a avut probleme la sistemul de comunicații.

Un senzor și balize au detectat în ultima lună ultrasunete emise probabil de cutiile negre ale aparatului de zbor. Dar aceste emisii au încetat, probabil din cauza epuizării bateriilor acestor dispozitive și niciun alt nou element nu a permis precizarea zonei de căutare.

„În decurs de o săptămână, Bluefin-21 va căuta în imediata apropiere a semnalelor acustice, detectate la începutul lunii aprilie de senzor”,a precizat JACC.

Ocean Shield, nava australiană care transportă Bluefin-21, ar trebui să părăsească zona de căutare la 28 mai, cu robotul a cărui misiune se va fi încheiat.

Zborul MH370, de pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, a dispărut la 8 martie, la puțin timp de la decolare din capitala malaeziană, schimbând cursul în direcția opusă. Analiza datelor radar și din satelit situează locul posibilei căderi în sudul Oceanului Indian, la mai mult de o mie de kilometri de coasta de vest a Australiei.

 C.A.