Zâmbetul galeș de Teleorman și reforma scaunelor

cosmina

  • Cosmina Croitoru

    O prezență aproape timidă la prima vedere, subtilă, Dragnea, omul care a câștigat detașat în fața lui Videanu titlul de cel mai celebru politician al județului Teleorman, veghează de-a dreapta premierului precum un vajnic cerber. O contradicție între firea-i calmă și planurile mărețe pe care se încăpățânează să le anunțe la fiecare apariție publică.

Dragnea iese rar la TV, asta și fiindcă șeful lui a ridicat mult ștacheta. Și iese și mai rar singur. Cu excepția vizitelor la DNA și ale momentelor când își ceartă prefecții pentru incompetență, lucru care trebuie făcut musai la TV. Să vadă țara că se muncește. Asta dacă zăpezile nu i-au distrus antena lu’ tanti Leana de la Peretu. Dragnea e omul-pilon. Când nu apare de-a dreapta lui Ponta, apare alături de vreun ministru, precum garantul suprem a ceea ce emite colegul de Guvern. Dacă e Dragnea acolo, e altceva. Vineri, Dragnea a apărut alături de conservatorul Daniel Constantin, la un eveniment legat de agricultură. Ceva cu fonduri europene. La Alexandria. Orașul în care același Dragnea vrea să împlânte o ditamai autostrada, cu finalizare în porumb, ca să aibă căruțele loc de-ntors de la câmp. Un moment bun pentru cel mai mare politician de Teleorman să puncteze la el acasă.

Greu de urmărit discursul serios, grav, important al șefului Agriculturii, când tabloul e dominat de zâmbetul ironic venit din stânga lui. Expresia lui Dragnea nu i se schimbă nici când vorbește, pentru a mia oară, despre ”reforma profundă a statului”. Deși eforturile sunt vizibile, nu poți păcăli natura. E și greu să-ți disimulezi atitudinea superioară de baron local când știi ce tun ai reușit la finalul anului trecut, când 2 miliarde de lei ți-au căzut pleașcă, grație ”gerurilor arctice”, de la Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului. Bani care puteau să facă ceea ce Boc s-a lăudat patru ani că va face și ceea ce a promis inclusiv Ponta: reducerea CAS. Dar…”prioritățile” locale în an electoral au câștigat din nou în fața mediului de afaceri și a angajaților, gâtuiți de supraimpozitarea muncii din România, recunoscute și deplânse de europeni și de investitori.

Dragnea este ministrul și vicepremierul care a acaparat agenda publică, pentru o bună bucată de vreme, cu grandiosul proiect de regionalizare. Care, previzibil, s-a fâsâit ca un balon scăpat din mâna unui copil ieșit cu bunicii-n parc. Vineri, Dragnea, băiat de comitet, a încercat o glumiță cu jurnaliștii adunați la conferința cu ministrul Constantin. Din ea am înțeles că locația ”nu beneficia de scaune adecvate” în trecut, lucru rezolvat de Dragnea, probabil cu un singur telefon. ”Sunt moi scaunele acum, sunt bune?”, i-a întrebat, galeș, ambasadorul de Teleorman pe jurnaliști. Da, reforma scaunelor i-a reușit. Și e abia începutul!

Cosmina Croitoru

NICIUN COMENTARIU