15.6 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 14:59

Zăcământ de safire de peste 100 de milioane de dolari descoperit în curtea unei case

spot_img

Autoritățile din Sri Lanka au anunțat că cel mai mare filon de safire din lume, în valoare de peste 100 de milioane de dolari, a fost găsit accidental în curtea unei case din zona Ratnapura.

Un comerciant de pietre prețioase din statul insular a spus că piatra uriașă a fost descoperită în curtea casei sale de muncitorii care săpau o fântână.

Potrivit experților, valoarea safirelor găsite se ridică la 100 de milioane de dolari pe piața internațională.

Aglomerarea de safire cântărește 510 kilograme sau 2,5 milioane de carate și a fost denumită “Serendipity Sapphire”.

“Persoana care săpa fântâna ne-a anunțat că a găsit niște pietre rare. Ulterior am dat de acest specimen uriaș”, a spus comerciantul citat doar sub numele Gamage. El nu a dorit să ofere mai multe detalii din motive de securitate.

Gamage, a cărui familie se ocupă de trei generații cu comerțul de pietre prețioase, a informat autoritățile despre descoperire, însă a durat un an pentru a curăța piatra de noroi și impurități, înainte ca ea să poată fi analizată și certificată.

Potrivit lui Gamage, în timpul procesului de curățare, câteva pietre au căzut din filon și ele s-au dovedit a fi safire de înaltă calitate.

Ratnapura, care înseamnă “Orașul pietrelor prețioase” în singaleză, este considerată capitala pietrelor prețioase de pe insula asiatică.

Sri Lanka este un mare exportator de pietre prețioase, iar anul trecut a câștigat peste 500 de milioane de dolari din exportulul acestora.