1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022 - 5:37
No menu items!

Yildirim și Trafigura au rămas în cursa pentru Cuprumin. Elvețienii, probleme cu garanția bancară

spot_img

Yildirim și Trafigura au rămas în cursa pentru Cuprumin. Elvețienii, probleme cu garanția bancară

Doi din cei trei investitori străini interesați să cumpere concentrat de cupru de la Cumprumin, respectiv Yildirim Holding (Turcia) și Trafigura (Olanda), s-au precalificat, dupce al treilea investitor – Glencore (Elveția) – a avut probleme cu scrisoarea de garanție bancară.

Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Varujan Vosganian. „Ceea ce a făcut deosebirea dintre cele trei este în primul rând îndeplinirea condiţiilor privind scrisoarea de garanţie bancară, în sumă de 1,2 milioane de euro. În ceea ce priveşte Glencore, au existat o seamă de omisiuni legate de prezentarea acestei scrisori de garanţie bancară”, a spus ministrul.

El a adăugat că urmează să fie începute următoarele faze ale procedurii cu cele două companii rămase şi speră ca procesul să fie finalizat la jumătatea lunii octombrie.

Statul a scos la licitaţie producţia pe 7 ani a producătorului de cupru Cuprumin, pentru suma de aproximativ 460 de milioane de dolari (346 de milioane de euro), deși anterior intenționa să privatizeze compania. Procesul a eșuat după ce câștigătorul licitației, Roman Copper, nu a putut achita un avans din suma totală de 200 de milioane de euro pe care a licitat-o pentru Cupru Min.

În luna iunie, autoritățile spuneau că există nouă scrisori de intenție din partea unor investitori interesați de Cupru Min, dar termenul de depunere a ofertelor a fost extins când nici singurul trader rămas în joc, respectiv Trafigura, nu avea documentația completă.

Ultimii care și-au exprimat interesul pentru Cupru Min sunt turcii de la Yildirim Holding, al doilea mare producător de crom din lume, cei care s-au declarat interesați și de Oltchim.

C.C.