1.9 C
București
vineri, 27 ianuarie 2023 - 3:30
No menu items!

WWF: Numărul animalelor sălbatice de pe Terra s-a înjumătățit față de acum 40 de ani

spot_img

Cauzele acestui declin sunt pierderea sau degradarea habitatelor, vânătoarea și pescuitul în exces și schimbările climatice

 tigru

Acțiunea omului a dus, în 40 de ani, la dispariția a jumătate din animalele sălbatice de pe Terra, potrivit ultimului bilanț întocmit de Fondul mondial pentru natură (WWF) și publicat în Raportul său Planeta Vie 2014, informează AFP.

Între 1970 și 2010, Indexul Planeta Vie, care măsoară evoluția a 10.380 de populații de vertebrate ce cuprind 3.038 specii de mamifere, păsări, reptile, amfibii și pești, a scăzut cu 52%. Iar această tendință gravă nu dă semne de „încetinire”, se arată în a 10-a ediție a raportului WWF.

Zonele cele mai afectate sunt America Latină (-83%), urmată de regiunea Asia-Pacific. Speciile de apă dulce au plătit prețul cel mai mare (-76%), în timp ce speciile terestre și marine s-au împuținat cu 39%.

Spre deosebire de statisticile precedente, indexul de anul acesta a fost realizat după un nou mod de calcul care propune o reprezentare mai fidelă a repartiției mondiale a speciilor vertebrate, relevă WWF. În precedentul său raport bianual din 2012, WWF remarca o scădere cu 28% a speciilor sălbatice în perioada 1970 — 2008. Indicele lua atunci în calcul 2.699 de specii.

Cauzele acestui declin sunt pierderea sau degradarea habitatelor (din cauza agriculturii, urbanizării, deforestării, irigațiilor, barajelor hidroelectrice…), vânătoarea și pescuitul în exces și schimbările climatice, conchide WWF.

C.A.