4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:42
No menu items!

WikiLeaks publică sute de mii de e-mailuri și documente ale oficialilor turci. Reacția autorităților de la Ankara

spot_img

Autoritatea turcă de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul țării la WikiLeaks. Decizia a fost luată după ce, marți, site-ul a publicat sute de mii de documente identificate drept e-mailuri provenite de la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare.

Potrivit Reuters, Comisia de telecomunicații din Turcia a informat miercuri că a fost luată o “măsură administrativă” împotriva WikiLeaks – termen ce desemnează în mod uzual blocarea accesului la site-uri.

DPA, citată de Agerpres, relatează că organizația lui Julian Assange a postat pe Twitter un link către o bază de date despre care afirmă că ar conține un total de 294.548 de e-mailuri și “multe mii” de atașamente de la 762 de adrese legate de domeniul AKP, akparti.org.tr.

E-mailurile asociate cu acel domeniu sunt utilizate în principal pentru “gestionarea afacerilor externe” și nu pentru chestiuni interne sensibile, a arătat organizația pe site-ul său.

Cel mai recent mesaj a fost trimis pe 6 iulie și cel mai vechi datează din 2010. Materialul a fost obținut cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat vineri, a anunțat WikiLeaks.

Site-ul afirmă că a verificat materialul și sursa, precizând că aceasta nu a avut nicio legătură cu “elementele din spatele tentativei de lovitură de stat sau cu un partid politic rival sau un stat”.

WikiLeaks a anunțat publicarea documentelor luni dimineață, iar ulterior a postat mesaje pe Twitter afirmând că este ținta unui atac de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) și că “perioada de timp sugerează” implicarea statului turc.

R.D.