4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:34
No menu items!

WikiLeaks: Pedeapsa maximă pentru Bradley Manning a fost redusă

spot_img

WikiLeaks: Pedeapsa maximă pentru Bradley Manning a fost redusă

Pedeapsa maximă pe care o riscă Bradley Manning, autorul celei mai importante scurgeri de informaţii din istoria Statelor Unite ale Americii (SUA), a fost redusă de la 136 la 90 de ani după decizia judecătorului de a uni anumite pedepse, a anunţat marţi armata americană, preluată de agenţiile internaţionale de presă.

Soldatul în vârstă de 25 de ani a fost găsit vinovat la 30 iulie de 20 din cele 22 de capete de acuzare formulate împotriva sa – mai ales cinci încălcări ale legislaţiei privind spionajul – dar a fost achitat de cea mai gravă acuzaţie, cea legată de complicitate e cu inamicul.

În cadrul unei audieri desfăşurate marţi pentru stabilirea pedeapsei, judecătoarea Denise Lind a considerat că „anumite acuzaţii se repetă în ceea ce priveşte sentinţa” şi a dispus unirea acestora, a afirmat, într-un comunicat, US Army, fără a preciza despre ce capete de acuzare este vorba.

Tânărul a recunoscut că a furnizat WikiLeaks circa 700.000 de documente militare şi diplomatice clasificate, care au fost publicate ulterior pe internet de Julian Assange, drept pentru care riscă un total de 90 de ani de închisoare pentru acuzaţii de spionaj, fraudă informatică, furt de informaţii de la guvernul american şi insubordonare în armată.

El a pledat vinovat pentru zece dintre aceste capete de acuzare pentru un total de 20 de ani de închisoare.

Procesul, care a început în prima parte a lunii iunie la baza Fort Meade, la nord de Washington, este prevăzut să dureze până la 23 august şi va continua în această săptămână cu audierea unor martori de către acuzare şi apărare pentru a definitiva durata pedepsei sale, notează AFP.

 C.I.