3 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 15:41
No menu items!

WhatsApp limitează partajarea mesajelor. Care este motivul

spot_img

Serviciul de mesagerie mobilă WhatsApp, deţinut de reţeaua socială Facebook Inc., a anunţat marţi că a decis să limiteze posibilitatea utilizatorilor de a partaja (forward) conţinut la un singur mesaj odată, după o creştere explozivă a mesajelor care conţin sfaturi medicale false de la debutul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Pandemia de coronavirus, care a provocat decesul a peste 70.000 de persoane la nivel mondial, a fost însoţită de ceea ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a numit o ‘infodemie’ de informaţii false, ceea ce a determinat guvernele şi alte autorităţi să ceară reţelelor sociale să îşi sporească eforturile pentru a combate această problemă. Într-o postare pe blogul companiei, WhatsApp, care are peste 2.000.000 de utilizatori la nivel mondial, a informat că a decis să introducă restricţii după ce a observat o “creştere semnificativă” a numărului de mesaje partajate de la debutul crizei coronavirusului.

“Credem că este important să încetinim răspândirea acestor mesaje şi să păstrăm WhatsApp un loc pentru conversaţii personale”, se arată în comunicatul serviciului de mesagerie mobilă. Un purtător de cuvânt de la WhatsApp a precizat că noua limită va rămâne în vigoare pentru o perioadă nedeterminată.

WhatsApp a mai impus astfel de restricţii după 2018, când zvonurile virale de pe platforma sa au declanşat un val de violenţe şi decese în India. Începând de anul trecut utilizatorii WhatsApp au putut să partajeze un mesaj doar către cinci persoane sau grupuri odată, mai puţin faţă de limita anterioară de 20. De asemenea, aplicaţia a etichetat orice mesaj care a fost partajat mai mult de cinci ori.

Facebook şi Twitter au răspuns la valul de informaţii medicale incorecte postate în ultimele luni prin interdicția impusă utilizatorilor de a posta informaţii înşelătoare cu privire la coronavirus, inclusiv încurajarea tratamentelor false. Pe WhatsApp în schimb nu este posibilă moderarea directă a conţinutului. Conversaţiile pe WhatsApp sunt protejate prin criptare, astfel că sute de persoane pot face schimb de texte, fotografi şi mesaje video, fără a putea fi monitorizată originea mesajelor şi răspândirea lor.

WhatsApp susţine că restricţiile impuse anterior au dus la scăderea cu 25% a mesajelor false.