15.6 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 4:51
No menu items!

WhatsApp adoptă criptarea mesajelor transmise, urmând modelul celor de la Google și Apple

spot_img

Compania lucrează la un sistem de codificare cu Open Whisper Systems

WhatsApp

WhatsApp, furnizorul de servicii de mesagerie online deținut de Facebook Inc., va codifica mesajele care sunt stocate de utilizatori sau care circulă între utilizatori, acesta fiind un pas important în efortul companiilor din tehnologie de a evita spionajul din partea hacker-ilor sau agențiilor guvernamentale, potrivit agenției Bloomberg.

WhatsApp, companie achiziționată de Facebook pentru 22 de miliarde de dolari, colaborează cu firma Open Whisper Systems pentru a introduce această schimbare. Open Whisper Systems a transmis că lucrează de șase luni cu furnizorul de servicii de mesagerie la metode de criptare.

Un reprezentant al WhatsApp a confirmat că se va adopta criptarea, dar a refuzat să dea detalii.

Google Inc. și Apple Inc., ca și alte companii din tehnologie, au introdus recent metode de criptare a comunicațiilor mobile. Aceste mișcări au fost lăudate de avocații dreptului la viață personală și criticate de FBI și alte agenții pentru posibilitatea oferită infractorilor de a-și ascunde urmele.

Acțiunile companiilor sunt un efect al scandalului declanșat de fostul angajat al NSA Edward Snowden, care a dezvăluit că agențiile guvernamentale occidentale au acces la toate comunicațiile electronice din lume.

Criptarea nu este însă o garanție absolută. Serviciile mobile pot să folosească această metodă pentru a împiedica entități exterioare să obțină date, dar păstrează pentru ele posibilitatea de a accesa conținutul e-mail-urilor, SMS-urilor, istoricul de căutare sau date necesare pentru marketingul targetat.

Apple și Google au merc un pas mai departe și au dat asigurări recent că noile modele de smartphone-uri, care folosesc software iOS și Android, vor codifica automate datele, astfel încât va fi imposibil și pentru cele două companii să preia fotografii, liste de contacte sau alte fișiere.