15.6 C
București
miercuri, 7 iunie 2023 - 4:46
No menu items!

Weekendul „cuțitelor lungi” în PNL. Negocierile pentru cabinetul Cîțu, blocate

spot_img

Un conflict în interiorul PNL a blocat negocierile pentru formarea noului Guvern. Mai mulți lideri liberali au convocat, sâmbătă seară, întrunirea Biroului Politic Național (BPN). După un schimb de mesaje ursurător între Ludovic Orban, pe de o parte și principalii săi contestatori: Robert Sigartău și Rareș Bogdan, ședința BPN s-a amânat.

Tensiunile în PNL au devenit o certitudine încă de vineri seară, când Ludovic Orban a negociat ministerele singur, timp de aproape 45 de minute, cu ceilalți președinți de partid – Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, fără participarea delegațiilor de negociere.

În consecință, mai mulți lideri PNL au vrut să convoace pentru această seară o ședință a Biroului Politic Național și au trasmis mesaje către toți membrii BPN.

În răspuns, Ludovic Orban a dat un comunicat intern în care anunță că ședința nu poate avea loc pentru că e nestatutară

”Biroul Politic Național al PNL va fi convocat de președintele PNL, Ludovic Orban, la finalizarea negocierilor care se află în acest moment în desfășurare. BPN convocat în această seară (ora 19), NU s-a realizat în mod statutar, întrucât NU a fost convocat de președintele PNL. Ludovic Orban.

Statutului partidului prevede că ședintele Biroului Politic Național pot fi convocate de președinte, de mai mult de jumătate din membrii Biroului Executiv, de mai mult de un sfert dintre membrii săi sau de mai mult de jumătate dintre președinții Birourilor Politice Județene.

Ulterior comunicatului semnat de Ludovic Orban, secretariatul general al PNL, condus de Robert Sighiartău, a revenit cu un nou mesal către membrii BPN: ”Având în vedere faptul că negocierile privind coaliția de guvernare nu s-au finalizat, ședința BPN se amână pentru o dată ulterioară”