19.2 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 5:34

Weber cere în raportul PE interzicerea infiltrării agenţilor secreţi în redacţii

spot_img

Weber cere în raportul PE interzicerea infiltrării agenţilor secreţi în redacţii
foto: ghimpele.ro

Raportul lui Renate Weber (PNL) despre starea mass-media din UE, adoptat joi de comisia LIBE a Parlamentului European, cere statelor membre să interzică prin lege prezenţa agenţilor de informaţii în redacţiile de ştiri.

Comisia de Libertati civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a PE a adoptat joi, cu 47 de voturi “pentru” şi 6 voturi „contra”, raportul nelegislativ supervizat de Renate Weber. Amendamentul privind spionii din presă, introdus de către Weber la iniţiativa organizaţiei ActiveWatch, cere statelor membre “să adopte legislaţie cu privire la prevenirea infiltrării redacţiilor de ştiri prin intermediul unor agenţi de informaţii, dat fiind faptul că aceste practici pun în mare pericol libertatea de exprimare, având în vedere că acestea permit supravegherea redacţiilor de ştiri, generează un climat de neîncredere, împiedică strângerea de informaţii, ameninţă confidenţialitatea surselor şi, în cele din urmă, încearcă să informeze eronat şi să manipuleze publicul, precum şi să discrediteze credibilitatea mass-media”.

Raportul mai solicită depolitizarea funcţiilor de conducere din instituţiile mass-media de stat și “elaborarea unor proceduri şi mecanisme pentru alegerea şi numirea managerilor din mass-media publice, consilii de administraţie, consilii mass-media şi conducerea organismelor de reglementare, având la bază transparenţa, merite profesionale, experienţa incontestabilă  (…) în locul criteriilor politice sau partizane”.

De asemenea, se mai cere ca jurnaliştii să fie protejaţi împotriva “presiunilor, intimidării, hărţuirii, ameninţărilor şi violenţei”.

Votul final asupra raportului este programat pentru sesiunea plenară a PE din aprilie 2013.

C.I.