27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 14:50
No menu items!

Washingtonul somează Moscova să i-l predea pe Snowden, dispărut fără urmă

spot_img

Washingtonul somează Moscova să-l predea pe Snowden

SUA au somat Rusia să-l predea pe fostul consultant al agenţiei americane de informaţii NSA Edward Snowden, ajuns duminică la Moscova, de la Hong Kong, dar care era de negăsit marţi, în contextul în care fostul spion încearcă să obţină azi politic în Ecuador, relatează AFP.

Aflat la originea dezvăluirilor despre spionarea de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet în Statele Unite şi în străinătate, Edward Snowden este considerat un trădător de către Washington care a cerut arestarea sa, pentru moment fără succes, Hong Kong-ului şi Beijingului, iar ulterior Moscovei.

Potrivit fondatorului WikiLeaks Julian Assange, tânărul tehnician american, al cărui paşaport a fost invalidat de către Statele Unite, deţine „documente de refugiat” eliberate de Ecuador.

Snowden este „sănătos şi în siguranţă”, a declarat Assange luni, fără să precizeze unde se află, într-o conferinţă telefonică de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat de un an.

Foarte pornită împotriva Hong Kong-ului, care l-a lăsat pe Snowden să plece, în mod oficial din motive juridice, Casa Albă a cerut în mod ferm Rusiei să „studieze toate opţiunile pe care le are la dispoziţie pentru a-l expulza pe domnul Snowden către Statele Unite”.

Preşedintele Barack Obama a declarat că ţara sa urmează „toate căile legale şi cooperează cu o serie de alte ţări” în vederea abţinerii arestării acestuia.

Secretarul de Stat american John Kerry a avertizat luni China şi Rusia că vor exista consecinţe asupra relaţiilor cu Washingtonul, considerând „foarte dezamăgitor” faptul că fostul consultant NSA a putut să plece de la Hong Kong la Moscova.

R.D.