28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 15:03
No menu items!

Washingtonul îi cere lui Ianukovici să colaboreze cu opoziţia din Ucraina

spot_img

Joe Biden

Vicepreședintele american Joe Biden i-a cerut luni președintelui ucrainean Viktor Ianukovici să retragă forțele speciale și să colaboreze cu opoziția pentru a reduce tensiunile din ţară, informează AFP.

Biden l-a avertizat pe preşedintele ucrainean, într-o conversaţie telefonică, că „decretarea stării de urgenţă sau adoptarea unei măsuri de securitate la fel de severă ar putea duce la agravarea situaţiei şi scăderea şanselor de a găsi o soluţii paşnică” pentru criză, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Totodată, vicepreşedintele american l-a îndemnat pe Ianukovici să ia „măsuri concrete” la şedinţa de marţi a Parlamentului ucrainean, cu scopul de a „răspunde îngrijorărilor legitime ale poporului ucrainean, abrogând legile antidemocratice, adoptate la 16 ianuarie”, care prevăd pedepse cu închisoarea pentru orice formă de manifestaţie.

Opoziția ucraineană este mobilizată de peste două luni după refuzul șefului statului, la sfârșitul lunii noiembrie, de a semna un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, preferând o apropiere de Moscova.

În ultimele zile, mişcarea de protest începută la Kiev s-a extins, 14 din cele 25 de administraţii regionale fiind blocate de manifestanţi.

Opoziția a obținut luni abrogarea unor legi anti-protest severe la originea escaladării crizei. Aceste legi au fost puternic criticate de Occident ca o amenințare la adresa libertăților și au condus la radicalizarea mișcării.

Această concesie majoră a fost anunțată după negocieri de ultim moment între liderii mișcării de protest și Ianukovici.

C.A.