6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 20:57
No menu items!

Washingtonul cere controlul camioanelor ruseşti care transportă ajutoare umanitare spre Ucraina

spot_img

Convoiul rus este așteptat miercuri la granița cu Ucraina

convoi umanitar - ucraina 

Washintonul a aprobat marţi cererea Kievului de a supune unui control la frontieră camioanele ruseşti care transportă ajutoare umanitare spre Ucraina, în contextul în care occidentalii se tem că Moscova încearcă să ofere sprijin rebelilor proruşi, notează AFP.

Statele Unite și aliații lor europeni și-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la un convoi de 262 de camioane în drum spre Ucraina. Potrivit Kremlinului, ele nu sunt încărcate decât cu ajutor umanitar destinat populației lovite de conflictul ce face ravagii în estul Ucrainei.

După consultări cu autorităţile de la Kiev, Washingtonul s-a declarat dispus să aprobe trimiterea acestui convoi cu condiţia ca el să fie controlat la frontieră, iar distribuirea de ajutoare să fie încredinţată Crucii Roşii.

“Rusia nu are dreptul să intre în mod unilateral în Ucraina fără permisiunea Kievului, sub acoperirea unor convoaie umanitare sau orice alt pretext”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Marie Harf.

Potrivit acesteia, autoritățile ucrainene “au un plan în care au încredere. Noi suntem favorabili acestui plan de asemenea. Și acum este rândul rușilor să joace acest joc”, a adăugat ea.

Convoiul rus este așteptat miercuri la granița cu Ucraina. Formând o coloană de peste trei kilometri, cele 262 de camioane transportă mai mult de 1.800 de tone de alimente, medicamente și generatoare, potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Președintele rus Vladimir Putin a justificat luni trimiterea acestui ajutor prin consecințele “catastrofale”, a spus el, ale ofensivei majore efectuate de armata ucraineană împotriva Donețk și Lugansk, ultimele două bastioane ale insurgenților separatiști proruși în estul Ucrainei.

Washingtonul a respins acest punct de vedere, dna Harf subliniind că situația umanitară din estul Ucrainei este “rezultatul direct al intervenției ruse”.

Peste 1.300 de persoane au murit în ceea ce Crucea Roșie numește deja un “război civil” și altele 285.000 au fugit din cauza luptelor, potrivit Națiunilor Unite.

C.A.