10.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 15:42
No menu items!

Washington Post: NSA localizează sute de milioane de telefoane mobile din lumea întreagă

spot_img

NSA1

Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite interceptează datele de geolocalizare a sute de milioane de telefoane mobile din lume, informează miercuri cotidianul Washington Post, în baza documentelor funizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden, precizează AFP.

Agenția stochează informații din „cel puțin sute de milioane de aparate” și înregistrează „aproximativ cinci miliarde” de date de localizare în fiecare zi, subliniază publicația americană pe site-ul său.

„Obținem volume uriașe” de date de geolocalizare din toată lumea, a confirmat luni un responsabil cu rang înalt din cadrul acestui program, citat de Washington Post.

Noile informații par să arate că agenția americană poate să urmărească persoanele cu ajutorul telefonului mobil al acestora, chiar și atunci când nu este folosit.

Agenția își îndeplinește misiunea conectându-se la cablurile care unesc diferitele rețele mobile din lume și, din acest motiv, colectează „accidental” și date de geolocalizare ale cetățenilor americani.

Potrivit cotidianului, scopul colectării acestor date, permisă de dialogul constant dintre un telefon și antena-releu cea mai apropiată și de puternici algoritmi matematici, este „de a retrasa mișcările și a pune în lumină relațiile ascunse dintre persoane”.

Volumul de date înregistrate și stocate de NSA ar atinge 27 de terabiți, de aproape două ori mai mult decât volumul întregului conținut al Bibliotecii Congresului SUA, cel mai important din lume.

Acest volum de informații ar fi atât de uriaș încât ‘depășește capacitatea noastră de a asimila, trata și stoca’ datele, afirmă cotidianul american, citând un document intern al NSA din anul 2012.

C.A.