16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:03
No menu items!

Washington şi Moscova, acord la ONU asupra unei rezoluţii privind Siria

spot_img

Washington şi Moscova, acord la ONU asupra unei rezoluţii privind Siria

Statele Unite şi Rusia au ajuns joi, la ONU, după mai multe săptămâni de negocieri intense, la un acord asupra unui proiect de rezoluţie ce reglementează dezarmarea chimică siriană, calificat „realizare istorică” de Departamentul de Stat, notează AFP.

“Am ajuns la un acord în ceea ce priveşte rezoluţia” asupra Siriei. „Noi facem ajustările finale asupra textului”.
”Sperăm că acest proces, cu OIAC /Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice/ şi ONU şi rezoluţia sa, poate acum să avanseze şi să permită desfiinţarea şi distrugerea armelor chimice” siriene

 

a confirmat

secretarul de stat american John Kerry

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat anterior un acord SUA-Rusia asupra rezoluţiei, ce va fi prezentat joi seară celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. 

Departamentul de Stat a salutat faptul că Rusia “a acceptat să susţină o rezoluţie puternică, cu caracter obligatoriu şi executoriu”.

Proiectul rezoluţiei, după care AFP a obţinut o copie, prevede posibilitatea ca membrii Consiliului să stabilească sancţiuni împotriva regimului al-Assad în cazul în care nu este respectat planul dezarmării chimice, însă nu precizează care sunt măsurile vizate şi nu impune sancţiuni în mod automat. În cazul unei încălcări a angajamentelor va fi necesară adoptarea unei noi rezoluţii, situaţie care îi oferă Moscovei, aliatul Damascului, constrolul şi posibilitatea unui blocaj.

Acest text a fost dezbătut joi seara într-o reuniune a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. Votul, la nivel ministerial, este prevăzut vineri, la ora locală 20.00 (sâmbătă, 3.00, ora României), a anunţat misiunea Franţei la ONU într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

C.I.