3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:53
No menu items!

Vulcanul Etna a început, în noaptea de vineri spre sămbătă, să arunce lavă și cenușă

spot_img

vulcan etna

Vulcanul Etna, situat pe insula italiană Sicilia, a început să arunce lavă și cenușă printr-un nou crater deschis în partea de sud-est, a informat sâmbătă Institutul de Geofizică și Vulcanologie din Catania, potrivit EFE.

Activitatea vulcanului a începutul spre miezul nopții de vineri spre sâmbătă, iar aeroportul din regiune a fost parțial afectat. Institutul de Geofizică și Vulcanologie din Catania a dat asigurări că lava, care se îndreaptă spre Valle del Bove, afectează o zonă aflată departe de centrele de populație și nu reprezintă niciun pericol pentru oameni.

În cursul aceleiași nopți, în zonă au avut loc trei seisme, a informat ziarul italian La Repubblica. Primul, cel mai puternic, a fost înregistrat de Institutul de Geofizică și Vulcanologie la ora 01:20, cu magnitudinea 2,8, la o adâncime de 24 km. Au urmat unul cu magnitudinea 2,2 la ora 03:23 și unul de 2,3 la ora 05:11.

Cel mai înalt şi mai activ vulcan din Europa, Etna, „scuipă” lavă cu o intensitate nemaivăzută în ultimii ani, iar oamenii de ştiinţă nu înţeleg de ce are loc acest eveniment. Deşi este cel mai studiat vulcan din lume, muntele sicilian este totodată şi cel mai imprevizibil vulcan de pe Terra.

De la începutul lunii februarie, vulcanul Etna a erupt de 15 ori. La fiecare câteva săptămâni, Etna lansează lavă în aer, unele „fântâni de lavă” depăşind în înălţime Turnul Eiffel, roca topită scurgându-se apoi în văile ce înconjoară muntele.

C.C.