13.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 13:25
No menu items!

Vreţi să fiţi veseli toată ziua? Ce melodie trebuie să ascultaţi

spot_img

Fiecare dintre noi are anumite melodii cu care se identifică complet. Melodii care ne fac să ne simţim bine, indiferent de vremea de afară sau de cât de tare ne-a supărat cineva. „Don’t Stop Me Now” al trupei Queen ocupă primul loc în topul cântecelor lansate în ultimii 50 de ani, care stimulează buna dispoziţie, potrivit studiului  unui cercetător specializat în ştiinţe neuronale, dailymail.co.uk.

Muzica a fost dintotdeauna un bun mijloc de relaxare, un remediu la îndemână pentru a-ţi îmbunătăţi starea de spirit şi a-ţi uşura stresul. Chiar şi în Biblie, David cânta la harpă ca să-i alunge depresia Regelui Saul, iar în unele cabinete ale psihologilor şedintele de terapie se desfăşoară cu un fond muzical ales special.

Meloterapia (terapia prin muzică) este o ramură a psihoterapiei, folosită încă din antichitate pentru calmarea simţurilor şi tratarea multor boli. Începând cu secolul XIX, meloterapia este folosită în tratarea tulburărilor mentale şi afective, a agresivităţii, anxietăţii, depresiei, astmului şi problemelor în alimentaţie.

Cercetătorii au descoperit că muzica poate echilibra energetic organismul prin biorezonanța indusă de vibraţiile sunetelor, în special de virbrațiile sunetelor din muzică instrumentală şi clasică. Ascultată în condiţii optime, muzica induce o stare de bine, de siguranţă şi încredere, exprimând o mulţime de sentimente ce nu-şi găsesc descrierea în cuvinte.

Chiar dacă a fost lansat în urmă cu 37 de ani, cântecul „Don’t Stop Me Now” al trupei Queen deţine încă abilitatea de a stimula buna dispoziţie a oamenilor. Acest cântec din 1978 are tempo-ul potrivit, versurile potrivite şi este interpretat într-o cheie muzicală care induce cel mai uşor senzaţia de fericire.

Cercetătorul olandez Jacob Jolij spune că versurile sunt importante, dar la fel de important este şi un tempo de 150 de timpi (bătăi) pe minut, care îi face pe oameni să se simtă plini de energie. Scrierea cântecului în a treia cheie majoră – a treia notă sau acord într-o scală muzicală – determină la rândul ei un sunet ce induce starea de fericire.

Același cercetător a alcătuit  şi un clasament pe decenii al cântecelor care induc cel mai uşor starea de bună dispoziţie:

„Happy” (Pharrell Williams, anii 2010)

“Dancing in the Moonlight” (Toploader, anii 2000)

„Let Me Entertain You” (Robbie Williams, anii 1990)

„Uptown Girl” (Billy Joel, anii 1980)

„Good Vibration” (The Beach Boys, anii 1960)