12.4 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 23:25

VREMEA în următoarele două săptămâni. Când și cât va ploua

spot_img

Vremea va continua să se mențină caldă în următoarele două săptămâni, valorile termice având mici oscilații în majoritatea zonelor țării, în timp ce probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în intervalul 8 – 11 aprilie și după data de 13 aprilie. Așa arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 4 – 18 aprilie.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Marea Britanie.

Astfel, în Banat, până joi, 7 aprilie, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit la această dată, cu temperaturi maxime medii, la mijlocul săptămânii, în jurul a 27 de grade Celsius. Va urma o scădere a valorilor termice diurne, până duminică, 10 aprilie, când acestea se vor situa în jurul normelor specifice perioadei, iar media va fi de 16 grade C. În prima jumătate a celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor crește din nou, spre medii de 24 de grade C, apoi, până la sfârșitul intervalului, vor scădea cu 2 – 3 grade C. Temperaturile minime vor avea o evoluție asemănătoare. Cea mai caldă noapte va fi cea de 7 spre 8 aprilie, când media pe regiune va fi de 14 grade C, iar cea mai răcoroasă noaptea din 10 spre 11 aprilie, când temperatura medie va fi în jur de 7 grade C. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în intervalul 8 – 10 aprilie, când se pot aduna cantități mai importante de apă, dar și după data de 13 aprilie.

În Crișana, în intervalul 4 -7 aprilie, vremea se va încălzi semnificativ, până la medii ale temperaturilor maxime de 27 de grade C, iar a minimelor, în noaptea de 7 spre 8 aprilie, de 12 – 13 grade C. În următoarele 3 zile se va răci treptat, cu până la 12 grade C la valorile diurne și cu aproximativ 7 grade C la cele nocturne. În prima jumătate a celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor crește din nou și vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, pentru ca, din 14 aprilie până la sfârșitul intervalului, maximele să oscileze între 20 și 22 de grade C, iar minimele între 8 și 10 grade C. Până pe 7 aprilie doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. Probabilitatea de averse, pe arii relativ extinse, va fi mai ridicată între 8 și 10 aprilie, dar și după 13 aprilie.

În Transilvania, până sâmbătă, 9 aprilie, vremea va fi foarte caldă, iar cele mai mari temperaturi diurne se vor înregistra la mijlocul acestui interval, când media maximelor termice va fi de 25 – 26 de grade C. Duminică, 10 aprilie, valorile termice vor deveni, în general, normale pentru această perioadă, apoi se va încălzi din nou, dar nu vor mai fi medii de peste 22 – 23 de grade C. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori medii, în general, între 5 și 8 grade C, cu cele mai mici valori în prima zi a săptămânii și cele mai ridicate pe 8 și pe 9 aprilie. Averse pe arii extinse vor fi între 9 și 11 aprilie, când sunt posibile cantități mai importante de apă și din nou, după data de 14 aprilie, dar în general slabe cantitativ. În restul intervalului ploile vor fi posibile izolat.

În Maramureș, până joi, 7 aprilie, vremea se va încălzi treptat și va fi mult mai caldă decât în mod normal la această dată, cu temperaturi maxime care vor ajunge, în medie, până la 26 de grade C. Va urma o scădere a valorilor termice diurne, până duminică, 10 aprilie, când acestea se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei, adică vor fi în jur de 15 grade C. În prima jumătate a celei de a doua săptămâni, temperaturile vor crește din nou, spre medii de 22 de grade C, apoi, până la sfârșitul intervalului, vor scădea cu aproximativ 2 grade C. Minimele termice vor avea o evoluție asemănătoare. Cea mai caldă noapte va fi cea de 7 spre 8 aprilie, când media pe regiune va fi de 10 grade C, iar cel mai răcoros interval va fi în jurul datei de 11 aprilie, când aceasta se vor situa în jurul valorii de 6 grade C. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 9 și în 10 aprilie, când se pot aduna cantități mai importante de apă, precum și după data de 13 aprilie.

În Moldova, în intervalul 4 – 9 aprilie valorile termice diurne vor fi mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei și se vor situa între 20 și 25 de grade C. În următoarele două zile, acestea se vor situa în jurul normelor, iar media maximelor regionale nu va mai trece de 17 grade C. Ulterior, temperaturile vor mai crește și vor oscila între 19 și 22 de grade C. Temperaturile nocturne vor crește semnificativ, de la o medie de 3 grade C în prima zi, până la o medie de 10 grade C în dimineața zilei de 8 aprilie. În zilele următoare vor mai avea variații de maximum 2 – 3 grade C. Până pe 8 aprilie, doar izolat vor cădea ploi de scurtă. Între 9 și 11 aprilie vor fi averse în general moderate cantitativ. Ploi de scurtă durată, dar pe arii restrânse și slabe cantitativ vor putea să mai apară și după această dată.

În Dobrogea, vremea se va încălzi treptat până în jurul datei de 7 aprilie, când media maximelor va fi de 19 grade C, iar a minimelor de 10 grade C. În zilele care vor urma nu se vor mai înregistra variații semnificative termice, nici la valorile diurne, nici la cele nocturne. Probabilitatea cea mai mare de averse va fi în intervalul 9 – 11 aprilie, când pot fi moderate cantitativ.

În Muntenia, până în jurul datei de 7 aprilie temperatura va crește treptat, iar vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii aprilie. Media valorilor maxime va urca la 27 de grade C, iar a celor minime va fi de până la 10 grade C. Între 8 și 12 aprilie vor fi variații termice ale mediilor, între 18 și 21 de grade C la maxime și între 7 și 11 la minime C, apoi regimul termic va rămâne relativ constant, la valori destul de ridicate. Vor fi averse, posibil importante cantitativ, între 9 și 11 aprilie. În restul intervalului vor putea să apară ploi slabe, de scurtă durată, mai ales după data de 14 aprilie.

La munte, până sâmbătă, 9 aprilie, vremea va fi foarte caldă, iar cele mai mari temperaturi diurne se vor înregistra la mijlocul acestui interval, când media maximelor termice va fi de 26 – 27 de grade C. Duminică, 10 aprilie, valorile termice vor deveni normale pentru această perioadă, apoi se va încălzi din nou. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori medii, în general, între 7 și 10 grade C, cu cele mai mici valori în prima zi a săptămânii și cele mai ridicate în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Averse pe arii extinse vor fi în zilele de 9 și de 10 aprilie, când sunt posibile cantități mai importante de apă și din nou, după data de 14 aprilie, dar în general slabe cantitativ. În restul intervalului ploile vor fi posibile izolat.

R.D.