marți, 20 octombrie 2020 - 1:25

Vremea se răcește în întreaga țară. Prognoza pentru următoarele două săptămâni

La Iași, nu mai există locuri la ATI. Spitalul lui Tătaru nu poate fi utilizat

Toate paturile de Terapie Intensivă din municipiul Iaşi care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate, şefii sistemului sanitar ieşean căutând soluţii pentru internarea cazurilor...

Managerul Spitalului Timișoara îndemna românii să aleagă politic, acum se teme că medicii vor alege pacienții

Managerul Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara, Cristian Oancea, cel care îndemna românii să meargă la vot, susține că, în actualele condiții, medicii vor ajunge...

Restricțiile în Capitală, modificate radical de Comitetul pentru Situații de Urgență

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență emite o a doua hotărâre, în cursul aceleiași seri, modificând-o pe prima în mod substanțial. Creșele și after...

Iohannis: Autoritățile au și greșit, dar nu e haos

Președintele Klaus Iohannis a admis, luni seara, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile centrale au luat măsuri bune, dar au făcut și...

Precipitațiile vor fi în general mixte și sub formă de ninsoare

lapovita

Vremea va continua să se răcească din ce în ce mai mult în următoarele două săptămâni, mediile nocturne se vor situa sub zero grade Celsius în toate regiunile țării, iar precipitațiile, în general mixte și sub formă de ninsoare, își vor face apariția mai ales spre finalul lunii noiembrie, potrivit prognozei meteorologice valabilă pentru intervalul 24 noiembrie – 7 decembrie, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Banat

Vremea se va răci în primele zile, astfel încât pe data de 26 noiembrie media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 5 grade, iar cea a temperaturilor minime la—1 grad. Între 27 și 29 noiembrie, valorile termice medii vor crește cu până la două grade Celsius, atât ziua cât și noaptea, apropiindu-se de cele normale pentru sfârșitul lunii noiembrie. În primele zile ale lunii decembrie se va declanșa un proces de răcire, lent dar continuu, maximele diurne urmând să coboare spre o medie de 3 grade.

Regimul mediu al minimelor nocturne va evolua tot descrescător, respectiv de la unu la două grade, pe 1 decembrie, spre—2 grade, pe 7 decembrie.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, predominant ploi, va fi mai ridicată în a doua săptămână de prognoză.

Crișana

În primele zile ale intervalului, media regională a temperaturilor maxime se va situa în jurul a 5 grade, iar în perioada 28-30 noiembrie aceasta va urca spre 7-8 grade. În cursul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză, maximele medii diurne vor scădea treptat, de la 7 grade la 3 grade. Regimul termic al minimelor nocturne va fi ușor sub cel normal pentru această perioadă.

Astfel, se vor înregistra valori negative ale mediei temperaturilor minime de până la—2 grade în cele mai reci nopți, iar în jurul datei de 1 decembrie această medie va putea urca spre un grad Celsius. Între 24 și 27 noiembrie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă, dar ulterior se vor semnala precipitații predominant sub formă de ploaie, în general slabe cantitativ.

Transilvania

Pentru regiunea Transilvaniei, cu variații de temperatură în general mici de la o zi la alta, vremea se va menține ușor mai rece decât în mod obișnuit. Media regională a temperaturilor maxime nu va depăși 4 grade, iar între 26 și 28 noiembrie și, din nou, între 4 și 7 decembrie aceasta va fi în jurul a două grade.

Temperaturile minime vor avea permanent o medie sub zero grade Celsius, iar în cele mai reci nopți, estimate la mijlocul acestei săptămâni și spre sfârșitul intervalului de prognoză, aceasta va coborî până în jurul a—5 grade. Între 24 și 27 noiembrie vor fi condiții reduse de precipitații, însă în intervalul 28 noiembrie — 5 decembrie va crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor mixte, în general slabe.

Maramureș

Vremea se va răci treptat până în data de 28 noiembrie, având drept rezultat scăderea mediei regionale a temperaturilor maxime, de la 5 grade la 3 grade și a celei a temperaturilor minime, de la—1 grad la—4 grade. În intervalul 29 noiembrie — 1 decembrie, regimul termic va fi normal, cu o medie regională a valorilor maxime de 5-6 grade și a celor minime în jurul a—2 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză, valorile termice vor scădea ușor și treptat, astfel încât mediile diurne vor coborî spre două grade, iar cele nocturne spre—4 grade. Începând cu 28 noiembrie, temporar se vor semnala ploi, lapovițe și ninsori, în general slabe cantitativ.

Moldova

Vremea va continua să se răcească, devenind deosebit de rece în 26 noiembrie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de doar—2 grade. Ulterior, valorile termice diurne vor crește ușor, până la o medie în jurul a un grad Celsius, în data de 2 decembrie. Între 3 și 7 decembrie, majoritatea temperaturilor maxime se va situa în ecartul zero grade Celsius, până la—2 grade.

Regimul termic al temperaturilor nocturne va fi, de asemenea, sub cel normal pentru sfârșitul de noiembrie și începutul de decembrie, întrucât în intervalul de prognoză vor fi permanent medii negative ale temperaturilor nocturne, oscilând între—4 și—7 grade. Pe parcursul primei săptămâni, temporar va fulgui, iar după data de 30 noiembrie va crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor mixte.

Dobrogea

Vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Media regională a temperaturilor maxime va scădea la începutul intervalului de la 4 la două grade Celsius, iar apoi va crește până în jur de 6 grade (în 2 și 3 decembrie). Între 4 și 7 decembrie, valorile termice diurne medii vor reveni la două grade. Evoluția temperaturilor medii nocturne va fi asemănătoare, respectiv o scădere spre—3 grade în primele zile, apoi o creștere treptată spre două grade, în 2 și 3 decembrie. Spre finalul intervalului va fi o revenire la valori sub zero grade Celsius.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, mixte, va fi mai ridicată în cea de-a doua săptămână.

Muntenia

În prima săptămână, media regională a temperaturilor maxime va fi de cel mult 3 grade, ceea ce va determina o vreme deosebit de rece pentru sfârșitul lunii noiembrie, în contextul în care temperaturile nocturne vor coborî spre o medie de—3 grade. Între 28 noiembrie și 3 decembrie, valorile termice vor crește ușor, atât ziua cât și noaptea, astfel încât media temperaturilor diurne va ajunge la 4 grade, iar cea a temperaturilor nocturne la zero grade. Ulterior, se va produce o răcire, urmând ca pe 7 decembrie media valorilor termice diurne să fie de un grad Celsius, iar cea a valorilor nocturne de—4 grade. Intervalul 24-28 noiembrie va fi caracterizat prin precipitații slabe pe spații restrânse, predominant fulguieli și burnițe.

Începând cu 29 noiembrie crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor mixte.

Oltenia

Până pe data de 27 noiembrie, vremea se va răci, astfel că media regională a temperaturilor maxime va coborî spre un grad, iar cea a temperaturilor minime, spre—3 grade. Între 28 noiembrie și 2 decembrie, valorile termice medii vor crește cu două, trei grade, atât ziua cât și noaptea, apropiindu-se de cele normale pentru sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie. În a doua parte a celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză se prefigurează un nou proces de răcire.

Din 28 noiembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză va crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor mixte.

La munte

Până pe data de 26 noiembrie, media temperaturilor maxime se va situa între—1 și—3 grade, iar între 27 noiembrie și 2 decembrie, valorile termice medii diurne vor crește ușor ajungând la două grade Celsius.

Începând cu data de 3 decembrie, maximele medii diurne vor scădea ușor și treptat spre—1 grad. Regimul minimelor nocturne va cunoaște doar mici variații pe parcursul celor două săptămâni, astfel încât se vor înregistra valori medii ale temperaturilor minime sub pragul de îngheț, cuprinse între—8 și—5 grade. În prima parte a acestei săptămâni se vor semnala ninsori slabe și doar pe arii restrânse, dar, începând cu 28 noiembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, probabilitatea de apariție a precipitațiilor, predominant ninsori, va fi ridicată.

Noile restricții pentru București intră în vigoare în această noapte. Care sunt acestea

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului București s-a întrunit luni în şedinţă, pentru a constata rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 din...

Stare de asediu în capitala Europei. Belgia a pierdut controlul asupra pandemiei

Belgia introduce de luni, ora 23.59, starea de asediu, care cuprinde inclusiv o interdicție de deplasare pe timpul nopții. Belgia pierde controlul asupra celui...

Eurostat: România a înregistrat în august cea mai mare creștere din UE în construcții

Lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 12,4%, în luna august 2020 comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, acesta fiind...

De marți, masca va fi obligatorie în București, în toate spațiile

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică seară că masca va deveni obligatorie în toate spațiile publice deschise și închise din București, după ședința de...

Orban despre candidatul penal al PNL de la Olt: Nu încalcă criteriile de integritate ale partidului

Premierul Ludovic Orban a venit cu precizări privind o parte din candidații PNL la alegerile parlamentare care au probleme cu legea, putând fi considerați...