16.4 C
București
duminică, 4 iunie 2023 - 10:21
No menu items!

Vremea rea a paralizat Europa

spot_img

Vremea rea a paralizat Europa

Nisorile şi temperaturile scăzute au provocat moartea a zeci de persoane în ultimele două zile în Europa, la sfârşitul săptămânii trecute înregistrându-se cel puțin 24 de persoane decedate din cauza intemperiilor.

Zăpada depusă  în doar cîteva ore de ninsoare a atins jumătate de metru în Serbia, Croaţia şi ţările vecine din Balcani. Echipele de salvare au intervenit cu tancurile pentru a deszăpezi autocarele blocate pe şosele şi pentru a scoate camioanele care au derapat în şanţurile de la marginea drumurilor. Mai mult de 200 de zboruri au fost anulate în Germania.

În Serbia, echipele de salvare au recuperat din mijloacele de transport blocate pe şosele aproximativ 661 de persoane, printre care cel puţin 30 de copii, a informat ministrul pentru situaţii de urgenţă Predrag Maric. În acest sens, pentru evitarea ambuteiajelor, s-a decis închiderea intrării în ţară pentru camioanele grele.

Aeroportul din Zagreb, Croaţia a fost închis sâmbătă pentru câteva ore, iar mare parte din drumurile naţionale rămân şi luni închise.

Nisoarea puternică a afectat Slovenia şi Bosnia, dar și România, chiar în ziua alegerilor parlamentare. Militarii români au fost  mobilizați pentru deszăpezirea drumurilor, astfel ca alegătorii să se poată deplasa la secţiile de votare.

Traficul aerian de pe aeroportul din Frankfurt a fost de asemenea afectat, 377 din 1210 de zboruri planificate fiind anulate.  Cu predilecție au fost afectate cursele Lufthansa, cursele interne, dar și zborurile spre New York, Newark şi Washington.

Germania a cunoscut temperaturi de până la minus 20 de grade în decursul ultimelor nopţi, iar Cehia minus 27 de grade Celsius, şapte persoane murind din cauza hipotermiei. Alte două persoane au decedat din aceleași motive în Serbia şi încă patru în Croaţia. În Elveţia, 11 persoane s-au trezit acoperite de o avalanşă. Alţi doi turişti au fost răniţi.   C.I.