12.9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 18:29

Vremea până la sfârșitul lunii pentru toate zonele

spot_img

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 12 – 25 octombrie, pentru toate regiunile ţării: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum şi zona montană.

Conform prognozei, primele zile din intervalul menționat vor fi caracterizate de o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru această perioadă din an.

În perioada 15 – 18 octombrie, vremea se va încălzi apreciabil în majoritatea regiunilor ţării, fiind prognozate maxime cuprinse între 17 şi 19 grade Celsius, în timpul zilei.

Cea de-a doua săptămână din interval va aduce o nouă scădere a valorilor termice, însă acestea vor fi în general apropiate de cele specifice pentru perioada respectivă.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BUCUREŞTI

Vremea va fi deosebit de rece în primele zile ale intervalului şi se va încălzi, temporar, după data de 15 octombrie, urmând ca temperaturile să revină apoi la valorile normale pentru această perioadă.

BANAT

În primele zile ale intervalului vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal pentru această perioadă din an, astfel că valorile maxime de temperatură vor fi de 12…14 grade, iar cele minime de 6…9 grade. În perioada 15 – 18 octombrie vremea se va încălzi apreciabil, urmând a se înregistra valori medii de 17…20 de grade ziua şi 9…11 grade noaptea. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni este estimată o nouă scădere de temperatură, dar valorile vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice pentru ultima decadă de octombrie. Probabilitatea pentru ploi locale, în general slabe, se va menţine relativ ridicată în mare parte a intervalului de referinţă.

CRIȘANA

Intervalul analizat va debuta cu o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime de 10…12 grade şi minime de 5…6 grade, în medie. În perioada 15 – 18 octombrie vremea se va încălzi, urmând a se înregistra valori medii de 16…19 grade ziua şi 8…11 grade noaptea. De-a lungul celei de-a doua săptămâni este estimată o nouă scădere de temperatură, dar valorile vor fi apropiate sau doar uşor mai mici decât cele climatologic specifice pentru ultima decadă de octombrie.

Probabilitatea pentru ploi se va menţine relativ ridicată în mare parte a intervalului de referinţă, dar acestea vor fi în general slabe şi se vor semnala local.

TRANSILVANIA

La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece pentru aceasă perioadă din an, astfel că maximele temperaturii aerului vor fi de 6…10 grade, iar minimele de 2…5 grade, în medie regională, dar cu valori mai mici în depresiuni, unde vor fi uşor negative. În perioada 14 – 18 octombrie vremea se va încălzi apreciabil, în special în vestul regiunii, urmând a se înregistra valori medii de 14…17 grade ziua şi 6…9 grade noaptea. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni este estimată o nouă scădere de temperatură, dar valorile vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice pentru ultima decadă de octombrie.

Probabilitatea pentru precipitaţii locale va fi mai mare la începutul intervalului, când în estul regiunii mai sunt posibile şi lapoviţe şi din nou după data de 19 octombrie.

MARAMUREȘ

În primele zile va fi o vreme mult mai rece decât ar fi normal la această dată, cu medii ale temperaturii aerului de 8…10 grade ziua şi 4…5 grade noaptea. În perioada 14 – 18 octombrie vremea se va încălzi semnificativ, urmând a se înregistra valori maxime, în medie regională, de 15…18 grade şi minime de 7…9 grade. De-a lungul celei de-a doua săptămâni este estimată o scădere de temperatură, dar în general valorile vor fi apropiate sau doar uşor mai mici decât cele climatologic specifice pentru ultima decadă de octombrie.

Probabilitatea pentru ploi se va menţine relativ ridicată în mare parte a intervalului de prognoză, dar acestea vor fi în general slabe.

MOLDOVA

În primele zile vremea va fi deosebit de rece, cu maxime ale temperaturii aerului de 4…10 grade şi minime de 1…4 grade, medii regionale. În perioada 15 – 20 octombrie vremea se va încălzi, în special în sudul regiunii şi în dealurile subcarpatice, urmând a se înregistra valori medii de 12…15 grade ziua şi 4…8 grade noapea. Apoi este estimată o scădere uşoară de temperatură, dar valorile vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice pentru ultima decadă de octombrie.

Probabilitatea pentru precipitaţii locale va fi mai mare la începutul intervalului, când în nordul regiunii acestea vor fi mixte, apoi se vor semnala ploi slabe sau burniţe, cu caracter local.

DOBROGEA

Primele zile vor fi caracterizate de o vreme mult mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an, cu temperaturi maxime de 9…13 grade şi minime de 5…8 grade, în medie. Începând din data de 15 octombrie, vremea se va încălzi apreciabil, urmând a se înregistra valori medii de 16…19 grade ziua şi 8…12 grade noaptea, ecart ce se va menţine, cu mici variaţii, până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată la începutul intervalului şi din nou în jurul datei de 20 octombrie.

MUNTENIA

În primele zile vremea va fi deosebit de rece, cu maxime ale temperaturii aerului de 8…12 grade şi minime de 4…8 grade, medii regionale. În perioada 15 – 21 octombrie vremea se va încălzi, în special în vestul regiunii şi în zona deluroasă, urmând a se înregistra valori medii de 15…18 grade ziua şi 6…10 grade noaptea. Apoi este estimată o scădere uşoară de temperatură, dar valorile vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice pentru ultima decadă de octombrie.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată la începutul intervalului şi din nou după data de 20 octombrie.

OLTENIA

Intervalul va debuta cu o vreme mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă din an, atât ziua, când valorile maxime de temperatură vor fi în medie de 9…13 grade, dar şi noaptea, când minimele se vor situa în jurul unei medii de 6…7 grade. Începând din 15 octombrie, temperaturile vor fi în creştere, astfel că vor fi valori medii diurne de 15…18 grade şi nocturne de 8…11 grade. În cea de a doua săptămână, vremea se va răci treptat.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată după data de 17 octombrie.

MUNTE

În primele zile vremea va fi foarte rece, cu maxime termice, în medie, de 3…7 grade şi minime negative. După data de 15 octombrie, vremea se va încălzi până la valori medii de 6…10 grade ziua şi 2…6 grade noaptea. O scădere de temperatură este estimată pentru cea de a doua săptămână a intervalului de prognoză.

Se vor semnala precipitaţii mixte la începutul intervalului, apoi probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată după data de 18 octombrie.

Olimpia Diaconiuc