23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 13:12
No menu items!

Vremea până pe 15 decembrie. Cât de frig va fi şi când va ninge

spot_img

Viscol_iarna

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor care se vor produce în intervalul 2 – 15 decembrie, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading (Marea Britanie).

BANAT

În primele zile ale intervalului, până în data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne în jurul celor normale pentru perioada din an, respectiv maxime în jurul a 4 grade Celsius. În schimb, media temperaturilor minime, de minus 4…minus 3 grade C, se va situa sub pragul specific începutului de decembrie. Începând din 7 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, răcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între minus 2 şi zero grade C, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de minus 8…minus 5 grade C, valori în creştere uşoară fiind estimate pentru 13 – 15 decembrie.

Până în jurul datei de 5 decembrie nu vor fi precipitaţii, apoi, îndeosebi între 6 şi 9 decembrie, sunt de aşteptat precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare, în general slabe cantitativ.

CRIŞANA

În primele zile ale intervalului, până în data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne în jurul celor normale pentru această perioadă din an, respectiv maxime în jurul a 3 grade C. În schimb, media temperaturilor minime se va situa sub pragul specific începutului de decembrie şi va fi de  minus 5…minus 4 grade C. Începând din 7 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, răcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între minus 2 şi zero grade C, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de minus 8…minus 5 grade C, valori în creştere uşoară fiind estimate pentru 13 – 15 decembrie.

În jurul datei de 7 decembrie va fi probabilitatea cea mai ridicată de ninsori, local chiar mai consistente, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni se menţin condiţii de ninsori slabe. Ninsorile, în general slabe, îşi vor face apariţia după data de 5 decembrie.

TRANSILVANIA

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză, valorile termice vor caracteriza o vreme rece, cu medii ale minimelor de minus 7…minus 6 grade C, chiar mai scăzute, minus 10…minus 8 grade C, în jurul datei de 4 decembrie şi din nou între 9 şi 12 decembrie. În primele zile (între 2 şi 6 decembrie) temperaturile diurne vor fi – în marea lor majoritate – apropiate de cele specifice perioadei din an, cu medii de 1…3 grade C. Însă, după 7 decembrie, şi regimul maximelor va avea o abatere negativă faţă de mediile climatologice, fiind de aşteptat medii diurne negative, între minus 5 şi minus 2 grade C.

Începând cu 6 decembrie, creşte probabilitatea de apariţie a ninsorilor, în general slabe cantitativ.

MARAMUREŞ

În primele zile ale intervalului, până în data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor de 2…3 grade C. În schimb, media temperaturilor minime se va situa sub pragul specific începutului de decembrie şi va fi de  minus 5…minus 4 grade C. Începând din 7 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, răcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între minus 3 şi minus 1 grad C, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de minus 8…minus 6 grade C.

În jurul datei de 7 decembrie va fi probabilitatea cea mai ridicată de ninsori, iar în rest vor fi condiţii de ninsori slabe, în special în a doua săptămână de prognoză.

MOLDOVA

În primele zile ale intervalului, până în data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne în general peste cele normale pentru perioada din an, respectiv maxime de 4…6 grade C, exceptând ziua de 3 decembrie, când va fi ceva mai frig. În schimb, media temperaturilor minime, de minus 6…minus 4 grade C, se va situa uşor sub pragul specific începutului de decembrie. După data de 7 decembrie, până spre sfârşitul intervalului de referinţă sunt de aşteptat temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între minus 2 şi zero grade C, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de minus 8…minus 7 grade C.

Până în jurul datei de 6 decembrie nu vor fi precipitaţii, apoi, îndeosebi între 6 şi 9 decembrie, sunt de aşteptat ninsori slabe.

DOBROGEA

Prima săptămână a intervalul de prognoză va fi caracterizată de regim termic diurn apropiat celui mediu multianual specific, respectiv valori mediate de 4…6 grade C, chiar mai ridicate în zilele de 2 şi 7 decembrie. Începând din 8 decembrie, se estimează valori în scădere, cu medii de zero…2 grade C, în creştere uşoară doar în ultimele zile. În privinţa temperaturilor minime, acestea se menţin mai mici decât cele caracteristice primei jumătăţi a lunii decembrie aproape pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, astfel că media va fi de  minus 4…minus 2 de grade C.

Până în jurul datei de 7 decembrie nu vor fi precipitaţii, apoi, îndeosebi între 7 şi 9 decembrie, sunt de aşteptat ninsori slabe cantitativ.

MUNTENIA

În primele zile ale intervalului, până în data de 7 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor de 4…6 grade C. În schimb, media temperaturilor minime, de minus 5…minus 3 grade C, se va situa sub pragul specific primei decade din decembrie. Începând din 8 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, răcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între minus 2 şi 2 grade C, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de minus 7…minus 5 grade C, valori în creştere uşoară fiind posibile pentru zilele de 13…15 decembrie.

Până înspre 7 decembrie nu vor fi precipitaţii, apoi, îndeosebi între 7 şi 9 decembrie, sunt de aşteptat ninsori, în general slabe cantitativ.

OLTENIA

În prima parte a intervalului de prognoză, până în data de 8 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor de 3…6 grade C. În schimb, media temperaturilor minime, respectiv minus 5…minus 3 grade C, se va situa sub pragul specific primei decade din decembrie. Începând din 8 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, răcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între minus 2 şi 1 grad C, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de minus 7…minus 5 grade C, valori în creştere uşoară fiind posibile pentru ultimele zile.

Până în jurul datei de 6 decembrie nu vor fi precipitaţii, apoi, îndeosebi între 7 şi 9 decembrie, sunt de aşteptat precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare, în general slabe cantitativ.

LA MUNTE

În primele zile, dar posibil şi la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori uşor mai ridicate decât cele climatologic normale, cu maxime în medie de  minus 2…2 grade C şi minime între minus 8 şi minus 4 grade C. Mai rece va fi vremea în intervalul 7-13 decembrie, când media valorilor nocturne va coborî sub pragul de minus 12 grade C, iar cea a temperaturilor maxime va fi de minus 10 …minus 6 grade C.

Probabilitatea de ninsoare va fi mai mare după data de 6 decembrie, dar în special în ziua de 7 decembrie când ninsorile pot fi local mai consistente.

R.D.