13 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 11:49

Votul prin corespondență din Diaspora, respins în Parlament

spot_img

Deputații nu au fost de acord cu introducerea acestui tip de vot

vot diaspora 

Deputații au respins, marţi, cu o largă majoritate proiectul de lege privind votul prin corespondență din Diaspora. Votul este final, Camera Deputaților fiind for decizional.

Deputații au adoptat raportul de respingere întocmit de comisiile juridică și de administraţie cu 203 voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”. 84 de deputați s-au abținut.

Proiectul, iniţiat de deputaţii independenţi Eugen Tomac, Valerian Vreme, Mihaela Stoica şi Clement Negruţ, a fost respins în februarie şi de Senat. Potrivit inițiativei, votul prin corespondență ar fi fost introdus în cazul alegerilor prezidenţiale, europarlamentare, prezidenţiale şi în cazul referendumului.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, săptămâna trecută, modificările la legea electorală să fie elaborate de comisia specială până la 30 iunie 2015.

Preşedintele Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, Valeriu Zgonea, a declarat pe 26 noiembrie că acest for va analiza “cu rapiditate” capitolul privind votul cetăţenilor români din diaspora iar secretarul general al Camerei Deputaţilor va prezenta un raport cu privire la votul cetăţenilor din statele UE şi din SUA.

El a adăugat că este deschis, împreună cu colegii săi, pentru introducerea votului prin corespondenţă sau a votului electronic pentru românii din afara graniţelor şi că va susţine în continuare modificarea legii alegerilor parlamentare astfel încât să se reducă numărul de parlamentari la 300, dar toate aceste subiecte vor fi discutate în comisie şi votate.

„Vor fi invitate toate instituţiile, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne, dacă vom merge pe vot electronic vom chema şi specialiştii din domeniu, Institutul Naţional de Statistică, specialişti din zona neguvernamentală şi mediul universitar, vrem să avem legi electorale transparente. Vrem să elaborăm trei legi la care suportul tehnic să fie acelaşi, pentru că acum suportul tehnic este diferit la cele trei legi – legea pentru alegerile locale, legea pentru alegerile parlamentare şi legea pentru alegerile prezidenţiale. Cred că după 25 de ani de la intrarea României în democraţie trebuie să dăm Autorităţii Electorale Permanente mai multe puteri, asftel încât cetăţenii care nu sunt implicaţi într-un partid politic şi care au capacitatea de a conduce secţiile de vot să fie pregătiţi şi să poată avea instrumentele, împreună cu Autoritatea, astfel încât când avem alegeri să aibă toate instrumentele puternice şi să poată să asigure fiecărui român posibilitatea de a merge în intervalul 7- 21 la vot”, declara Valeriu Zgonea.