0.5 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 19:55
No menu items!

Vosganian: TVA și contribuțiile trebuie obligatoriu redimensionate până în 2016

spot_img

Vosganian: TVA și contribuțiile trebuie obligatoriu redimensionate până în 2016

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi că Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) și contribuțiile de asigurări sociale trebuie redimensionate, în sensul reducerii lor, până în 2016. În plus, oficialul a adăugat că este necesară o comunicare cu sistemul bancar, care ”este crispat și nu ajută firmele să iasă din criză”.

”Cum să ne putem proteja: TVA și contribuțiile trebuie să fie redimensionate, să se reîntoarcă la nivelurile pe care le-am lăsat eu, finanțarea – băncile ar trebui să ofere o relaxare a condițiilor, BNR ar putea să mai taie din dobânda de referință, mutarea comerțului exterior către alte țări. Încercăm să mutăm câțiva atașați către țări unde nu avem relații comerciale atât de dezvoltate”, a afirmat Vosganian la un eveniment privind piața de capital.

Cotele de contribuție de asigurări sociale, pentru 2013, sunt:

–          31,3% pentru condiții normale de muncă, datorate de angajator și angajati, din care 10,5% datorate de angajați și 20,8% datorate de angajatori;

–          36,3% pentru condiții deosebite de muncă, datorate de angajator și angajați, din care 10,5% datorate de angajați și 25,8 % datorate de angajatori;

–          41,3% pentru condiții speciale de muncă, datorate de angajator și angajați, din care 10,5% datorate de angajați și 30,8% datorate de angajatori.

Legea mai stabilește că, în cota de contribuție individuală de asigurări sociale, este inclusă și cota de 4% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Anul trecut, această cotă se situa la valoarea de 3,5% din CAS datorat de angajat. În 2007, perioada în care Varujan Vosganian era ministru al Economiei și Finanțelor, cota de CAS datorată de angajator pentru condiții normale de muncă era de 19,5%.

Cosmina Croitoru