27.1 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022 - 13:25
No menu items!

Vosganian: Strategia de reindustrializare va fi gata până în toamnă. Reducerile de taxe depind de creșterea economică

spot_img

Vosganian: Strategia de reindustrializare va fi gata până în toamnă. Reducerile de taxe depind de creșterea economică

Ministrul Economiei Varujan Vosganian a afirmat marți că noua strategie de reindustrializare a României va fi gata ”până la începutul toamnei”, în condițiile în care nu a mai existat o strategie de industrializare din anii ’50. La acest proiect va lucra o comisie din care vor face parte și reprezentanți ai mediului privat și ai capitalului străin.

Vosganian a făcut această declarație la un eveniment organizat în București de Fabrica de Rulmenți Bârlad, care a împlinit 60 de ani de activitate. Fabrica a fost privatizată în 1997 și face parte din URB Group, o companie cu capital turcesc. Ismail Hakki Tuyun, directorul financiar al URB Group, a cerut Guvernului României sprijin pe plan fiscal pentru continuarea investițiilor și acțiunea autorităților de stat pentru combaterea importului de produse contrafăcute. Vosganian și-a declarat sprijinul pentru industria de rulmenți, în contextul strategiei de reindustrializare. Reducerea pe ansamblu a fiscalității este condiționată de rezultatele macroeconomice din 2013. ”Dacă rezultatele economice din acest an se vor apropia de o creștere economică de 1,5-2% din PIB, va exista spațiu fiscal necesar începerii etapelor de reducere a TVA. În legătură cu contribuțiile pe asigurări sociale, există chiar de pe acum în Guvern o discuție privind posibilitatea reducerii”, a afirmat Vosganian.

Fabrica din Bârlad a avut în 2012 o cifră de afaceri de 261 milioane de lei, are 2.400 de angajați, o rată a investițiilor între 5 și 10% din cifra de afaceri și exportă 97% din producție. Grupul URB are o cotă de piață de 0,2% la nivel mondial, deține trei fabrici în România, Turcia și Ungaria, iar în acest an va deschide o unitate de producție în India.

Vlad Bârleanu