7.7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 22:37
No menu items!

Vosganian: În Patrulaterul Aurifer din Apuseni, sunt rezerve exploatabile de aur de peste 700 de tone

spot_img

 Vosganian: Am stabilit cu premierul Victor Ponta să rediscutăm proiectul de Ordonanţa vizând reorganizarea companiilor de stat

Ministrul Economiei Varujan Vosganian a afirmat luni că rezervele de aur care pot fi exploatate în Munții Apuseni sunt estimate la peste 700 de tone. Vosganian s-a prezentat în fața Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, care analizează exploatarea minieră de la Roşia Montană.

”În România, există un patrulater care se află în Munţii Metaliferi, în nord-estul Devei. Estimările noastre arată că rezervele directe, care pot fi exploatate, sunt la circa 700 de tone, ca ordin de mărime. Sunt evaluări de 714 tone, altele de 722 de tone”, a declarat Vosganian.

În perimetrul Roşia Montană, sunt aproximativ 300 de tone, la Rovina – aproximativ 200 de tone, iar la Certej – aproximativ 120 de tone.

Exploatarea acestor zăcăminte ar putea duce la dublarea producţia Europei. ”Valoarea lor, dacă avem în vedere nivelul actual de bursă al aurului de circa 1.300 dolari pe uncie, ar fi de circa 31 – 32 de miliarde de dolari”, a spus Vosganian.

SZ