21.6 C
București
luni, 29 mai 2023 - 21:24
No menu items!

Vosganian: „Trebuie ca statul să nu mai joace niciun rol economic”

spot_img

Ministrul economiei Varujan Vosganian a afirmat că prioritățile Guvernului pentru 2013 sunt păstarea stabilității bugetare, menținerea corelației dintre câștiguri și cheltuieli și ”reducerea severă a rolului statului în economie”.

“Eu m-am angajat în fața Guvernului că în mandatul nostru (…), trebuie ca statul să nu mai joace niciun rol de actor economic. Eventual să păstreze unele unități în domeniul energiei, al transporturilor – cale ferată și în domeniul strategic al apărării. În rest, statul trebuie să se retragă definitiv din poziția de actor și să rămană doar în poziția de reglator al piețelor, garant al proprietății și al liberei competiții. Aceasta este singura șansă ca mediul economic să fie predictibil, transparent, eliberat de chingile corupției, prietenos și să fie o țintă ispititoare pentru investițiile străine”, a spus Vosganian. Ministrul a făcut aceste declarații joi seară, la recepția de Anul Nou a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, eveniment care a avut loc în București.

Vosganian a adăugat că 2013 este un an important pentru economia românească, în condițiile în care nu mai sunt programate alegeri, iar clasa politică trebuie să arate că a învățat din greșelile anului trecut. Scenariul pozitiv este ca anul acesta să reprezinte intrarea într-un ciclu pozitiv de creștere, care ar putea să dureze până la sfârșitul acestui deceniu.

La același eveniment, Ambsadorul Germaniei Andreas von Mettenheim a afirmat că, pentru reforma administrativă preconizată de Guvern, este nevoie de o dezbatere amplă, ”la care trebuie să participle și economia”.

Vlad Bârleanu